Російські підприємства ВПК, що працюють із захопленими кримськими підприємствами. Список для санкцій

Тетяна ГУЧАКОВА,
експерт моніторингової групи
«Інституту чорноморських стратегічних досліджень»
і «Майдану закордонних справ», Ялта-Київ

Окупований Крим для Росії – це не лише величезна військова база, але й потужна частина військово-промислового комплексу.

Наразі практично завершено процес технологічної інтеграції та завершується юридична інтеграція кримських підприємств у військово-промисловий комплекс Росії.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вже 4 квітня 2014 року на позаплановому засіданні колегії міністерства заявив про намір завантажити промисловість окупованого півострова держоборонзамовленням, наголосивши на важливості «ефективного задіювання виробничо-технологічного потенціалу оборонної промисловості Криму».

У середині квітня 2014 року російський «Коммерсант» повідомляв, що міноборони вже сформувало список із 23 кримських підприємств, що цікавлять відомство. «Це було зроблено з метою виконання вказівок президента Володимира Путіна, процес курує заступник міністра з озброєнь Юрій Борисов, – писало російське видання з посиланням на свої джерела у міністерстві. – Зараз виробляються пропозиції щодо раціонального використання підприємств».

За повідомленням самого Борисова, «ми приступимо до планування завантаження підприємств після проходження всіх формальних процедур, таких як ліцензування та перереєстрація».

«Формальні процедури», про які розповідав російський замміністра, – це, передусім, експропріація українських державних та приватних підприємств. Усі підприємства оборонного комплексу «націоналізовані» Росією впродовж перших місяців окупації Криму, а більшість державних оборонних підприємств – упродовж перших двох тижнів.

Майже всі кримськи оборонні підприємства зараз вже або входять чи готуються офіційно увійти до великих російських корпорацій, або перебувають в оренді у російських підприємств, або, щонайменш, мають російських так званих «кураторів».

Інститут кураторів був офіційно запроваджений в 2016 році, рішення про закріплення підприємств приймалися наказами міністерства промисловості і торгівлі РФ. Куратори повинні ділитися з підшефними заводами замовленнями і займатися їх модернізацією.

З точки зору санкційної політики це означає, що запровадження санкцій проти захоплених кримських підприємств не має жодного ефекту в умовах відсутності в санкційних списках пов'язаних з ними підприємств російського ВПК.

У цій публікації проаналізовані дії РФ щодо частини оборонних підприємств Криму – підприємств Концерну «Укроборонпром».

На початок 2014 року до Концерну «Укроборонпром» входили 13 підприємств:

Феодосійська суднобудівна компанія «Море»;
Державне підприємство «Феодосійський оптичний завод»;
Публічне акціонерне товариство «Завод «Фіолент», Сімферополь;
Державне підприємство Конструкторсько-технологічне бюро «Судокомпозит», Феодосія;
Державне підприємство «Науково-дослідний інститут аеропружних систем», Феодосія;
Державне підприємство «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод»;
Державне підприємство «Севастопольське авіаційне підприємство»;
Державне підприємство «Склопластик», Феодосія;
Державне підприємство Феодосійський судномеханічний завод Міністерства оборони України;
Державне підприємство Центральне конструкторське бюро «Чорноморець», Севастополь;
Державне підприємство «Спеціальна виробничо-технічна база «Полум'я», Севастополь;
Державне підприємство Науково-дослідний центр «Вертоліт», Феодосія;
Державне підприємство «Конструкторське бюро радіозв'язку», Севастополь.

Наразі з 13 підприємств залишилися працювати як окремі юридичні особи десять.

«Конструкторське бюро радіозв'язку» неофіційно ліквідоване невдовзі після «націоналізації» постановою окупаційного уряду Севастополя №118-пп від 28 лютого 2015 р.

Феодосійський «Склопластик» увійшов до складу суднобудівного заводу «Море», який після акціонування буде переданий Концерну «Калашніков».

Севастопольське ЦКБ «Чорноморець» припинило існування після приєднання до ДУП «Севастопольський морський завод», перетворившись у проектно-конструкторський центр у складі «Севморзаводу».

Моніторинговою групою «Майдану закордонних справ», «Інституту чорноморських стратегічних досліджень» та BlackSeaNews наразі зафіксовано 59 російських підприємств, що працюють із захопленими підприємствами «Укроборонпрому», тобто є першими кандидатами на потрапляння до санкційних списків.

У переліку з 10 діючих підприємств «Укроборонпрому» та 59 іх російських партнерів взагалі відсутні у будь-якому з санкційних списків 52 підприємства.

Усі підприємства наведені нижче у двох великих таблицях. Там же можна побачити наявність/вітсутність підприємств у санкційних списках.
Феодосійський оптичний завод. Перефарбування основного заводського корпусу в кольори російського прапора в 2014 році.

 

Із кримськими підприємствами «Укроборонпрому» працюють:
 

1. Дев’ять великих суднобудівних заводів:

1) ВАТ «Ленінградський суднобудівний завод «Пелла», який з листопада 2016 року» орендує 12 об’єктів нерухомості заводу «Море» для будівництва малих ракетних кораблів проекту 22800 «Каракурт». Зараз будується 3 ракетних кораблі. Для роботи на заводі «Море» «Пеллою» було створено стовідсоткову «дочку» – ТОВ «Каффа-Порт».

Крім того, наказами міністерства промисловості і торгівлі РФ в 2015-16 рр суднобудівний завод «Пелла» офіційно закріплений за ДУП РК «Склопластик» «для забезпечення його замовленнями».

Водночас завод «Пелла» успішно працює в німецькому Гамбурзі на верфі J. J. Sietas Shipyard, яка була придбана «Пеллою» в березні 2014 року.

Церемонія закладки третього МРК «Вихрь» проекту 22800 («Каракурт») на суднобудівному заводі «Море» у грудні 2017 р. Фото міноборони РФ
​​​​​​

2) ПАТ «Ярославський суднобудівний завод». У липні 2018 року на суднобудівному заводі «Море» добудований рейдовий водолазний катер «Водолаз Кузьміних» проекту А160-ЯР. Корпус катера побудовано на Ярославському суднобудівельному заводі і восени 2016 року переведено до Феодосії для добудови. «Ярославський суднобудівний завод» є розробником проекту А160-ЯР.

3) ВАТ «Завод Нижегородський Теплохід». У вересні 2016 року на суднобудівний завод «Море» для добудови переведено катер аварійно-рятувального забезпечення проекту 23040 для ВМФ РФ, розпочатий будівництвом на ВАТ «Завод Нижегородський Теплохід». 

Доречі, у липні 2017 року з’явилася інформація, що на суднах проекту 23040 введені в експлуатацію двигуни нового покоління Scania «Е2011» (Швеція).

4) АТ «Центр судноремонту «Звьоздочка», Севєродвинськ (вже є у санкційних списках України та США). Входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація». У 2016 році на суднобудівному заводі «Море» виконано роботи з відновлення корпусних конструкцій малого протичовнового корабля «Касимов». Замовником за угодою було АТ «Центр судноремонту «Звьоздочка» в особі Головної філії «5 Судноремонтний завод».

5) АТ «Середньо-Невський суднобудівний завод», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація». Співпрацює з КТБ «Судокомпозит». Станом на липень 2017 року КТБ «Судокомпозит» було виготовлено щонайменш 5 тис. м2 панелей середнього шару для комплектації корабля, що будується на АТ «Середньо-Невський суднобудівний завод».

6) АТ «Зеленодольський завод імені О. М. Горького», Республіка Татарстан. Входить до складу АТ «Холдингова компанія «Ак Барс». Одне з найбільших суднобудівних підприємств Росії «засвітилося» роботою з Феодосійським «Склопластиком».

Але найбільший «успіх» «Зеленодольського заводу» в окупованому Криму – це рейдерське захоплення майна Суднобудівного заводу «Залів» у м. Керч у серпні 2014 року. Зараз там будується велика кількість військових кораблів для ВМФ РФ. Завод «Залів» не входив до концерну «Укроборонпром» і стане однією з тем наступних публікацій.

7) АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація», Санкт-Петербург (вже у списках України та США). Наказами міністерства промисловості і торгівлі РФ «ОСК» було офіційно закріплено спочатку за ДУП РК «Склопластик», потім – за КТБ «Судокомпозит».

8) ПАТ Суднобудівний завод «Північна верф», Санкт-Петербург, що спеціалізується на будівництві військових кораблів, було помічено у співробітництві із заводом «Фіолент». Входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація».

9) АТ «Адміралтейські верфі», Санкт-Петербург, провідне російське підприємство у сфері танкерного суднобудування і підводного кораблебудування, також «засвітилося» співпрацею з «Фіолентом».

 

2. 17 інших підприємств, що мають відношення до суднобудівної галузі:

1) АТ «Центральне морське конструкторське бюро «Алмаз», Санкт-Петербург, входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація». Розробник малих ракетних кораблів проекту 22800 «Каракурт», що будуються на суднобудівному заводі «Море». Проект розроблений в 2015 році на базі ракетно-артилерійського катеру «Скорпіон» проекту 12300, створеного цим же бюро в 1990-х роках.

2) ПАТ «Звезда», Санкт-Петербург, яке є єдиним в РФ виробником дизелів для силових установок малих ракетних кораблів проекту 22800 «Каракурт», що будуються на заводі «Море».

3) АТ «Концерн «Океанпрібор», Санкт-Петербург, провідне підприємство РФ з розробки та постачання для ВМФ і на експорт гідроакустичного озброєння. В 2017 році на суднобудівному заводі «Море» розпочато будівництво експериментального багатоцільового швидкісного судна проекту 03550 «Слемінг-2», що будується за держконтрактом на розробку ОКР, укладеним між Мінпромторгом РФ і АТ «Концерн «Океанпрібор».

Будівництво експериментального багатоцільового швидкісного судна проекту 03550 «Слемінг-2» на заводі «Море»

4) ТОВ «ДМ Технолоджи», Москва, російський виробник водометної техніки – водометних рушіїв і конвертованих суднових двигунів. Приймає участь у розробці водометного рушія для експериментального судна проекту 03550 «Слемінг-2», що будується на суднобудівному заводі «Море».

5) АТ «Центральний науково-дослідний інститут «Курс», Москва. Входить до складу Концерну «Морінформсистема-Агат». У січні 2018 року замовив на суднобудівному заводі «Море» будівництво зразків рятувальних шлюпок, що розробляються в рамках стратегії імпортозаміщення.

6) АТ «Катав-Іванівський приладобудівний завод», Челябінська обл. Виробник навігаційного та іншого обладнання для флоту. Основні замовники: Військово-морський флот РФ і морські частини ФСБ.

Крім того, у 2016-2017 рр., за замовленням однієї з силових структур РФ, на підприємстві вперше створено швидкісний багатоцільовий катер для використання на Азовському морі.

У 2015 році севастопольське ЦКБ «Чорноморець» виконало розробку проектно-конструкторської документації для «Катав-Іванівського приладобудівного заводу».

7) ТОВ «СПБ Марін», Санкт-Петербург, постачальник пропульсивних комплексів на базі імпортних суднових двигунів та дизель-генераторів для суднобудівних заводів РФ. Є дистриб'ютором компанії Bukh (Данія), сервісним дилером корпорації Twin Disc (США) і офіційним партнером компанії Discom (Нідерланди). А також є великим постачальником пропульсивних комплексів на базі суднових двигунів Scania (Швеція) на території РФ.

ООО «СПБ Марін» у 2016-2017 рр. виконав поставку на завод «Море» комплекту обладнання для рейдового водолазного катера проекту А160-ЯР, а також виконав пуско-налагоджувальні роботи та випробування.

До речі, у березні 2016 року підприємство повідомляло про підписання контракту на постачання двох двигунів Scania DI 1642 M 10-53 для установки на судно проекту А160-ЯР.

Водолазний катер «Водолаз Кузьминых» проекту А160-ЯР, що був добудований на заводі «Море»

8) ТОВ «Компанія Енергоремонт», Москва. Займається комплексним судноремонтом; технічним обслуговуванням, ремонтом дизелів і дизель-генераторів, було офіційно закріплено за Феодосійським судномеханічним заводом для забезпечення його замовленнями.

9) АТ «Центр технології суднобудування і судноремонту», Санкт-Петербург. Партнером заводу «Фіолент» є КБ «Армас», що входить до складу «Центру технології суднобудування і судноремонту» та займається проектуванням та виготовленням арматури для різних класів і типів кораблів і суден.

10) ЗАТ «Науково-виробничий центр «Аквамарін», Санкт-Петербург. Виробник складових частин бортових, наземних і корабельних систем управління ракетною зброєю, радіолокаційних комплексів надводних кораблів і підводних човнів, мобільних цифрових діагностичних комплексів польового виконання і контрольно-перевірочної апаратури.

11) АТ «Концерн «Науково-виробниче об'єднання «Аврора», Санкт-Петербург. Основні види діяльності: розробка, виготовлення, сервісне обслуговування та ремонт бойових інформаційно-керуючих систем для надводних кораблів, підводних човнів; систем управління ядерними, газотурбінними, дизельними та іншими видами енергетичних установок тощо.

12) ПАТ «Пролетарський завод», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація». Спеціалізується, здебільшого, на судновому та енергетичному машинобудуванні. Продукція підприємства постачається для військових і цивільних суден, включно з авіаносними крейсерами, атомними підводними ракетоносцями та супертанкерами.

13) АТ «Центральне конструкторське бюро морської техніки «Рубін», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Об'єднана суднобудівна корпорація». Багатопрофільне конструкторське бюро морської техніки. За проектами ЦКБ МТ «Рубін» побудовано понад 85% підводних човнів, що входили в різний час до складу ВМФ СРСР і РФ. Крім того, підприємство є партнером нафтогазових компаній з розробки техніки для освоєння родовищ нафти й газу на континентальному шельфі.

14) АТ «Завод ім. О. А. Кулакова», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Концерн «Граніт-Електрон», що спеціалізується на створенні комплексів радіоелектронного озброєння для ВМФ РФ. Продукція: системи бойового управління, зв'язку, радіоелектронне, радіотехнічне та гідроакустичне обладнання.

15) АТ «Водтрансприбор», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Концерн «Океанпрібор». Сфера діяльності: гідроакустичне приладобудування.

16) АТ «Обуховське», Санкт-Петербург. Основні види діяльності: проектування, виробництво, пуско-налагоджувальні роботи, сервісне обслуговування і ремонт суднового, морського, підйомно-транспортного та рятувального обладнання.

17) АТ «Северний прес», Санкт-Петербург. Входить до складу АТ «Концерн «Граніт-Електрон», що спеціалізується на створенні комплексів радіоелектронного озброєння для ВМФ РФ. Основні види діяльності: розробка, виробництво, модернізація, обслуговування продукції загальнотехнічного призначення, радіоелектронних приладів, навігаційного обладнання тощо.

Багато з перелічених підприємств «засвітилося» співпрацею із заводом «Фіолент».

 

3. 5 авіабудівних підприємств:

1) ПАТ «Об’єднана авіабудівельна корпорація», Москва (є у санкційних списках України та ЄС). Наказами міністерства промисловості і торгівлі РФ ПАТ «ОАК» було офіційно закріплено за ДУП РК «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод». По завершенні акціонування Євпаторійського авіаційного ремонтного заводу планується його входження до складу «ОАК».

2) АТ «Вертольоти Росії», Москва (є у санкційних списках України та США). Входить до Державної корпорації «Ростехнології». Наказами міністерства промисловості і торгівлі РФ було офіційно закріплено за «Севастопольським авіаційним підприємством». ФГУП «Севастопольське авіаційне підприємство» де-факто інтегроване до холдингу «Вертольоти Росії».

3) АТ «Технодінаміка», Москва (є у санкційних списках України та США). Провідний російський розробник і виробник устаткування для повітряних суден, в тому числі шасі, паливних систем і систем управління польотом, допоміжних силових установок. Входить до Державної корпорації «Ростехнології».

Офіційно закріплено за «НДІ аеропружних систем». Після завершення процесу перетворення ДУП РК «Науково-дослідний інститут аеропружних систем» в акціонерне товариство, підприємство увійде до складу АТ «Технодінаміка».

4) ПАТ «Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс ім. Г.М. Бериева», Таганрог, розробник і виробник авіаційної техніки. Входить до складу ПАТ «Об’єднана авіабудівельна корпорація». На Євпаторійському авіаційному ремонтному заводі організований ремонт літаків Бе-12 виробництва ПАТ «ТАНТК ім. Г.М. Бериева», який наглядає за якістю робіт.

Літак Бе-12 російського ВМФ на Євпаторійському авіаційному ремонтному заводі

5) АТ «Авіаремонтний завод № 121», підприємство з ремонту та модернізації літаків і авіаційних двигунів фронтової авіації, що займає одну з провідних позицій серед підприємств російської авіаремонтній мережі. Входить до ПАТ «Об'єднана авіабудівна корпорація». На ділянці «Євпаторійського авіаційного ремонтного заводу» в с. Новофедоровка був створений відокремлений підрозділ Сервісний центр «Саки» «121 АРЗ».

 

4. Інші підприємства російського ВПК

Є ще багато інших підприємств, що співпрацюють із захопленими кримськими підприємствами «Укроборонпрому».

Це, по-перше, російська Державна корпорація зі сприяння розробці, виробництву та експорту високотехнологічної промислової продукції «Ростех» (є у санкційних списках України та США) та ще 10 підприємств, які до неї входять (це без врахування підприємств суднобудівної та авіабудівної галузей).

Серед них:

– АТ «Концерн «Калашніков» (є у санкційних списках України, США та ЄС);

– АТ «Швабе» (є у санкційних списках України та США), а також АТ «Швабе-технологічна лабораторія», АТ «Новосибірський приладобудівний завод», АТ «Вологодський оптико-механічний завод» із холдингу «Швабе»;

АТ «Конструкторське бюро приладобудування ім. академіка А.Г. Шипунова» (є у санкційних списках України та США), АТ «Всеросійський науково-дослідний інститут «Сигнал», ВАТ «Ковровський електромеханічний завод», АТ «Щегловський вал» із холдингу «Високоточні комплекси»;

АТ «Ремдизель» дочірнє підприємство ПАТ «КАМАЗ».

Наприклад, АТ «Ремдизель» розробило та виготовило шасі «Торнадо» К-53958 для нового зенітно ракетно-гарматного комплексу наземного базування «Панцир-СМ». Основним виробником комплексу «Панцир-СМ» є АТ «Щегловський вал», розробником «КБ приладобудування ім. академіка А.Г. Шипунова». А ось ще одним із підприємств-співвиконавців по комплексу «Панцир-СМ» став сімферопольський завод «Фіолент».
 

Випробувальний зразок зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-СМ» на шасі К-53958 «Торнадо» у випуску новин телеканалу «Росія-1», березень 2018 року

 

Є у цьому списку АТ «Науково-виробнича корпорація «Уралвагонзавод» (є у санкційних списках України, США та ЄС), а також підприємства цього холдингу:

– АТ «Омський завод транспортного машинобудування», спеціалізоване підприємство, що має замкнутий технологічний цикл виробництва танків;

– АТ «Уральське конструкторське бюро транспортного машинобудування», багатопрофільне підприємство, яке виконує науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи. 90% робіт – розробка військових машин.
 

Є підприємства Концерну ВКО «Алмаз-Антей»:

ВАТ «Радіотехкомплект», дочірнє підприємство ВАТ «Завод радіотехнічного обладнання»;

АТ «Уральське виробниче підприємство «Вектор», що виробляє радіозонди, радіопеленгаційні і радіолокаційні комплекси;

АТ «Ульянівський механічний завод», один із головних виробників засобів ППО в російському військово-промисловому комплексі.
 

Є в списку підприємства концерну «Граніт-Електрон», концерну «ЦНДІ «Електроприлад», концерну «Силові машини», що перебуває під управлінням ТОВ «Севергрупп», та ще декілька самостійних виробників військової продукції.

Докладніше про всі підприємства можна дізнатися у наведених таблицях.

 

Таблиця 1. Підприємства, що пов’язані із захопленими РФ підприємствами Концерну «Укроборонпром»

Назва підприємства

Наявність у санкційних списках

Україна

США

ЄС

Захоплені в Криму і функціонуючі наразі підприємства Концерну «Укроборонпром»:

1

Федеральне державне унітарне підприємство Республіки Крим «Суднобудівний завод «Море», Феодосія
(Федеральное государственное унитарное предприятие «Судостроительный завод «Море»).

ОДРН: 1149102062328

Знаходиться у процесі реорганізації.

Укази Президента України
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

EO 13685
(SDN List)
01.09.2016

2

Акціонерне товариство «Феодосійський оптичний завод», Феодосія
(Акционерное общество «Феодосийский оптический завод»)[1]

ОДРН: 1189112030931

Укази Президента України
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13685
(SDN List) 01.09.2016

3

Акціонерне товариство «Завод «Фіолент», Сімферополь
(Акционерное общество «Завод «Фиолент»)

ОДРН: 1149102099640

Укази Президента України
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

4

Державне унітарне підприємство Республіки Крим Конструкторсько-технологічне бюро «Судокомпозит», Феодосія

(Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Конструкторско- технологическое бюро «Судокомпозит») (ГУП РК «КТБ «Судокомпозит»)

ОДРН: 1149102094680

Знаходиться у процесі реорганізації.

Укази Президента України
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

5

Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Науково-дослідний інститут аеропружних систем», Феодосія
(Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Научно-исследовательский институт аэроупругих систем»)

ОДРН: 1149102107725

Знаходиться у процесі реорганізації.

6

Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод», Євпаторія
(Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Евпаторийский авиационный ремонтный завод») (ГУП РК «ЕАРЗ»)

ОДРН: 1149102102016

Знаходиться у процесі реорганізації.

Укази Президента України
№ 549/2015 від 16.09.2015,
№ 467/2016 від 17.10.2016,
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

7

Федеральне державне унітарне підприємство «Севастопольське авіаційне підприємство», Севастополь
(ФГУП «Севастопольское авиационное предприятие») (ФГУП «САП»)

ОДРН: 1149204020437

Укази Президента України
№ 549/2015 від 16.09.2015,
№ 467/2016 від 17.10.2016,
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

8

Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Феодосійський судномеханічний завод», Феодосія
(Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Феодосийский судомеханический завод»)

ОДРН: 1149102094679

9

Товариство з обмеженою відповідальністю «Спеціальна виробничо-технічна база «Полум'я», Севастополь
(Общество с ограниченной ответственностью «Специальная производственно-техническая база «Пламя») (ООО «СПТБ «Пламя»)

ОДРН: 1159204012912

10

Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Науково-дослідний центр «Вертоліт», Феодосія
(Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Научно-исследовательский центр «Вертолет») (ГУП РК «НИЦ «Вертолет»)

ОДРН: 1149102090796

Укази Президента України
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

Підприємства РФ, що співпрацюють із захопленими підприємствами Концерну «Укроборонпром»:

1

Відкрите акціонерне товариство «Ленінградський суднобудівний завод «Пелла», РФ, Ленінградська обл.
(Открытое акционерное общество «Ленинградский судостроительный завод «Пелла»)

ОДРН: 1024701329102

2

Товариство з обмеженою відповідальністю «Каффа-Порт», Феодосія
(Общество с ограниченной ответственностью «Каффа-Порт»)

ОДРН: 1159102040745

3

Акціонерне товариство «Концерн «Калашніков», РФ, м. Іжевськ
(Акционерное общество «Концерн «Калашников»)

ОДРН: 1111832003018

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13661
(SDN List)
16.07.2014

CR (EU)
№ 960/2014 of 08.09.2014 amending
CR (EU)
№ 833/2014

4

Акціонерне товариство «Центральне морське конструкторське бюро «Алмаз», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Центральное морское конструкторское бюро «Алмаз»)

ОДРН: 1087847000010

5

Публічне акціонерне товариство «Ярославський суднобудівний завод», РФ, м. Ярославль
(Публичное акционерное общество «Ярославский судостроительный завод»)

ОДРН: 1027600981847

6

Товариство з обмеженою відповідальністю «СПБ Марін», РФ, м. Санкт-Петербург
(Общество с ограниченной ответственностью «СПБ Марин»)

ОДРН: 1077847595539

7

Акціонерне товариство «Концерн «Океанпрібор», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Концерн «Океанприбор»)

ОДРН: 1067847424160

8

Товариство з обмеженою відповідальністю «ДМ Технолоджи», РФ, м. Москва
(Общество с ограниченной ответственностью «ДМ Технолоджи»)

ОДРН: 1107746205643

9

Відкрите акціонерне товариство «Завод Нижегородський Теплохід», РФ, Нижегородська область
(Открытое акционерное общество «Завод Нижегородский Теплоход»)

ОДРН: 1025201529044

10

Акціонерне товариство «Центральний науково-дослідний інститут «Курс», РФ, м. Москва
(Акционерное общество «Центральный научно-исследовательский институт «Курс») (ЦНИИ «Курс»)

ОДРН: 1067746378798

11

Публічне акціонерне товариство «Звезда», РФ, м. Санкт-Петербург
(Публичное акционерное общество «Звезда»)

ОДРН: 1037825005085

12

Акціонерне товариство «Центр судноремонту «Звьоздочка» РФ, м. Севєродвинськ
(Акционерное общество «Центр судоремонта «Звездочка»)

ОДРН: 1082902002677

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13685
(SDN List)
01.09.2016

13

Акціонерне товариство «Швабе», РФ, м. Москва
(Акционерное общество «Швабе»)

ОДРН: 1107746256727

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13662
(SSI List)
Directive 3 22.12.2015

14

Акціонерне товариство «Новосибірський приладобудівний завод», РФ, м. Новосибірськ
(Акционерное общество «Новосибирский приборостроительный завод»)

ОДРН: 1115476008889

15

Акціонерне товариство «Вологодський оптико-механічний завод», РФ, м. Вологда
(Акционерное общество «Вологодский оптико-механический завод»)

ОДРН: 1023500882437

16

Публічне акціонерне товариство «Ростовський оптико-механічний завод», РФ, м. Ростов
(Публичное акционерное общество «Ростовский оптико-механический завод»)

ОДРН: 1027601066569

17

Акціонерне товариство «Науково-виробнича корпорація «Уралвагонзавод», РФ, м. Нижній Тагіл
(Акционерное общество «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод» имени Ф.Э. Дзержинского»)

ОДРН: 1086623002190

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13661
(SDN List)
16.07.2014

CR (EU)
№ 960/2014
of 08.09.2014
amending
CR (EU)
№ 833/2014

18

Публічне акціонерне товариство Суднобудівний завод «Північна верф», РФ, м. Санкт-Петербург
(Публичное акционерное общество Судостроительный завод «Северная верфь»)

ОДРН: 1027802713773

19

Акціонерне товариство «Концерн «Науково-виробниче об'єднання «Аврора», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Концерн «Научно-производственное объединение «Аврора»)

ОДРН: 1097847058143

20

Акціонерне товариство «Обуховське», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Обуховское»)

ОДРН: 1037811025152

21

Акціонерне товариство «Завод малих серій «Знамя труда», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Завод малых серий «Знамя труда») (АО «ЗМС «Знамя труда»)

ОДРН: 1047855037273

22

Акціонерне товариство «Северний прес», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Северный пресс»)

ОДРН: 5067847021556

23

Акціонерне товариство «Науково-виробниче підприємство «Радар ммс», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Научно-производственное предприятие «Радар ммс»)

ОДРН: 1027807560186

24

Відкрите акціонерне товариство «Радіотехкомплект», РФ, м. Санкт-Петербург
(Открытое акционерное общество «Радиотехкомплект»)

ОДРН: 1037851047761

25

Публічне акціонерне товариство «Пролетарський завод», РФ, м. Санкт-Петербург
(Публичное акционерное общество «Пролетарский завод»)

ОДРН: 1027806079289

26

Акціонерне товариство «Центральне конструкторське бюро морської техніки «Рубін», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Центральное конструкторское бюро морской техники «Рубин»)

ОДРН: 1089848051116

27

Акціонерне товариство «Центр технології суднобудування і судноремонту», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Центр технологии судостроения и судоремонта») (АО «ЦТСС»)

ОДРН: 1097847011371

28

Акціонерне товариство «Адміралтейські верфі» РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Адмиралтейские верфи»)

ОДРН: 1089848054339

29

Акціонерне товариство «Завод ім. О. А. Кулакова», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Завод им. А. А. Кулакова»)

ОДРН: 5067847003428

30

Акціонерне товариство «Водтрансприбор», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Водтрансприбор»)

ОДРН: 1027807566753

31

Закрите акціонерне товариство «Науково-виробничий центр «Аквамарін», РФ, м. Санкт-Петербург
(Закрытое акционерное общество «Научно-производственный центр «Аквамарин») (ЗАО «НПЦ «Аквамарин»)

ОДРН: 1037816019713

32

Акціонерне товариство «Алтайський приладобудівний завод «Ротор», РФ, м. Барнаул
(Акционерное общество «Алтайский приборостроительный завод «Ротор») (ОАО «АПЗ «Ротор»)

ОДРН: 1022201770084

33

Акціонерне товариство «Казанський оптико-механічний завод», РФ, м. Казань
(Акционерное общество «Казанский оптико-механический завод»)

ОДРН: 1021603617188

34

Акціонерне товариство «Швабе-технологічна лабораторія», РФ, м. Казань
(Акционерное общество «Швабе-технологическая лаборатория»)

ОДРН: 1101690036843

35

Акціонерне товариство «Всеросійський науково-дослідний інститут «Сигнал», РФ, м. Ковров
(Акционерное общество «Всероссийский научно-исследовательский институт «Сигнал») (АО «ВНИИ «Сигнал»)

ОДРН: 1103332000232

36

Відкрите акціонерне товариство «Завод ім. В. О. Дегтярьова», РФ, м. Ковров
(Открытое акционерное общество «Завод им. В. А. Дегтярева») (ОАО «ЗиД»)

ОДРН: 1023301951397

37

Відкрите акціонерне товариство «Ковровський електромеханічний завод», РФ, м. Ковров
(Открытое акционерное общество «Ковровский электромеханический завод»)

ОДРН: 1023301951177

38

Відкрите акціонерне товариство «Калузький турбінний завод», РФ, м. Калуга
(Открытое акционерное общество «Калужский турбинный завод»)

ОДРН: 1024001337360

39

Акціонерне товариство «Центр судоремонту «Звьоздочка», РФ, м. Севєродвинськ
(Акционерное общество «Центр судоремонта «Звездочка»)

ОДРН: 1082902002677

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13685
(SDN List)
01.09.2016

40

Акціонерне товариство «Уральське виробниче підприємство «Вектор», РФ, м. Єкатеринбург
(Акционерное общество «Уральское производственное предприятие «Вектор») (ОАО «УПП Вектор»)

ОДРН: 1026604961129

41

Акціонерне товариство «Ульянівський механічний завод», РФ, м. Ульянівськ
(Акционерное общество «Ульяновский механический завод»)

ОДРН: 1027301482603

42

Акціонерне товариство «Конструкторське бюро приладобудування ім. академіка А.Г. Шипунова», РФ, м. Тула
(Акционерное общество «Конструкторское бюро приборостроения им. академика А.Г.Шипунова»)

ОДРН: 1117154036911

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13661
(SDN List)
16.07.2014

43

Акціонерне товариство «Щегловський вал», РФ, м. Тула
(Акционерное общество «Щегловский вал»)

ОДРН: 1027100686249

44

Акціонерне товариство «Ремдизель», РФ, м. Набережниє Челни
(Акционерное общество «Ремдизель»)

ОДРН: 1021602015050

45

Акціонерне товариство «Середньо-Невський суднобудівний завод», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Средне-Невский судостроительный завод»)

ОДРН: 1089848054350

46

Акціонерне товариство «Уральське конструкторське бюро транспортного машинобудування», РФ, м. Нижній Тагіл
(Акционерное общество «Уральское конструкторское бюро транспортного машиностроения»)

ОДРН: 1086623004380

47

Акціонерне товариство «Омський завод транспортного машинобудування», РФ, м. Омськ
(Акционерное общество «Омский завод транспортного машиностроения») (АО «Омсктрансмаш»)

ОДРН: 1085543060734

48

Акціонерне товариство «Об'єднана суднобудівна корпорація», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Объединенная судостроительная корпорация») (АО «ОСК»)

ОДРН: 1079847085966

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13661
(SDN List)
29.07.2014

49

Акціонерне товариство «Технодінаміка», РФ, м. Москва
(Акционерное общество «Технодинамика»)

ОДРН: 1037719005873

Укази Президента України
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№ 176/2018 від 21.06.2018

EO 13662
(SSI List)
Directive 3
22.12.2015

50

Публічне акціонерне товариство «Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс ім. Г.М. Бериева», РФ, м. Таганрог
(Публичное акционерное общество «Таганрогский авиационный научно-технический комплекс им. Г.М. Бериева») (ПАО «ТАНТК им. Г.М. Бериева»)

ОДРН: 1026102571065

51

Акціонерне товариство «Авіаремонтний завод № 121», РФ, Московська обл.
(Акционерное общество «Авиаремонтный завод № 121») (АО «121 АРЗ»)

ОДРН: 1075032007544

52

Публічне акціонерне товариство «Об’єднана авіабудівельна корпорація», РФ, м. Москва
(Публичное акционерное общество «Объединенная авиастроительная корпорация») (ПАО «ОАК»)

ОДРН: 1067759884598

Укази Президента України
№ 467/2016 від 17.10.2016,
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

CR (EU)
№ 960/2014
of 08.09.2014
amending
CR (EU)
№ 833/2014

53

Акціонерне товариство «Вертольоти Росії», РФ, м. Москва
(Акционерное общество «Вертолеты России»)

ОДРН: 1077746003334

Укази Президента України
№ 549/2015 від 16.09.2015,
№ 467/2016 від 17.10.2016,
№ 133/2017 від 15.05.2017,
№ 126/2018 від 14.05.2018,
№176/2018 від 21.06.2018

EO 13662 (SSI List) Directive 3 22.12.2015

54

Акціонерне товариство «Зеленодольський завод імені О. М. Горького», РФ, м. Зеленодольськ
(Акционерное общество «Зеленодольский завод имени А. М. Горького»)

ОДРН: 1031644204514

55

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Енергоремонт», РФ, м. Москва
(Общество с ограниченной ответственностью «Компания Энергоремонт»)

ОДРН: 1027700176723

56

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Дизель», РФ, м. Ярославль
(Общество с ограниченной ответственностью «Компания Дизель»)

ОДРН: 1067604061480

57

Акціонерне товариство «Катав-Іванівський приладобудівний завод», РФ, м. Катав-Іванівськ
(Акционерное общество «Катав-Ивановский приборостроительный завод»)

ОДРН: 1057405000278

58

Акціонерне товариство «Науково-виробниче об'єднання «Радіан», РФ, м. Санкт-Петербург
(Акционерное общество «Научно-производственное объединение «Радиан»)

ОДРН: 1027804858058

59

Акціонерне товариство «Завод «Крізо», РФ, Ленінградська обл.
(Акционерное общество «Завод «Кризо»)

ОДРН: 1024701241322


[1] Потрібні зміни у зв’язку з перереєстрацією підприємства

 

Таблиця 2. Дії окупаційної влади щодо захоплених підприємств Концерну «Укроборонпром» в Криму та юридичні особи РФ, що співпрацюють із захопленими підприємствами (у форматі PDF​)

 

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

Ще на цю тему