Щодо кризи в Азовському морі - дієві способи стримування РФ

14:53 18.06.2018

Після анексії Криму та побудови мосту через Керченську протоку ситуація для України в акваторії Азовського моря кардинально змінилася.

РФ ускладнює умови для судоходства в напрямку українських портів. При тому Росія має можливості для швидкого нарощування своїх сил та засобів за рахунок складу Чорноморського Флоту та Каспійської флотилії. Україна ж не може посилювати своє угруповання в Маріуополі та Бердянську морським шляхом. 

Про це заявив військовий експерт Тарас Чмут в ефірі Еспресо.TV. Інформує Український мілітарний портал

На думку експерта,Україна має бути готовою до збройного захисту власної частини Азовського узбережжя як технологічно, так і політично.

1. Які сили в України та Росії на Азовському морі?

Україна не має в Азовському морі частин ВМСУ. Акваторію захищає Маріупольський загін Морської охорони Державної прикордонної служби України. У 2014 році він поповнився плавзасобами Керчинського загону (евакуювався після анексії Криму). У складі Маріупольського загону 2 кораблі (лише один має артилерійське озброєння), 5 катерів та 11 малих катерів.

2. Які можливості у Росії оперативно посилюватися на Азові?

Росіяни продемонстрували можливість перекидати кораблі та катери внутрішніми водами з Каспійського моря. При чому, мова йде не лише про невеликі плавзасоби, а і про носіїв крилатих ракет “Калібр”. Загалом було перекинуто 5 плавзасобів. Окрім того у Росії широкі можливості перебазування в район Азову бойових одиниць Чорноморського флоту як з окупованого Криму так і з території РФ.

3. Як росіяни застосовують правовий статус “внутрішнього моря” для гібридної війни?

Україна та Росія не мають кордонів на Азовському морі. Завдяки домовленостям від 2003 року Азовське море визнано “внітрішнім” двох країн. Кораблі РФ можуть “законно” підходити на відстань 12 миль до українського берегу. Це дозволяє росіянам створювати несприятливі умови для роботи українських портів Бердянськ та Маріуполь.

4. Чи можна слабкість нашого флоту на Азові компенсувати наявними сухопутними силами та авіацією?

Авіація чи не єдиний дієвий спосіб в нинішніх умовах для стримування росіян в Азові. Роботу тактичної та армійської авіації зможуть прикривати зенітні ракетні війська. Натомість ствольна і реактивна артилерія може зупинити висадку десанту на узбережжі, але не знищувати морські рухомі цілі. Україні необхідні протикорабельні високоточні ракети.

5. Як Україна може посилити свій корабельний склад на Азовському морі?

Оскільки шляху з Чорного моря до Азовського у ВМСУ немає, то варто спробувати наступні кроки. Можна модернізувати наявні у Маріупольського загону кораблі і катери на місцевому судноремонтному заводі. Менші катери можна доставляти на пересувних платформах автомобільним або залізничним транспортом. Також можна доставляти секції більших кораблів і в Маріуполі вже здійснювати фінальне складання. Найбільш довгостроковим проектом є побудова системи каналів, які з’єднають Азов з іншими водними артеріями, що дозволить перекидати готові великі кораблі з суднобудівних заводів у Києві, Миколаєві, Херсоні або баз ВМСУ у Одесі чи Очакові.

6. Які кораблі Україні необхідні на Азові та для яких потреб?

Україні необхідно до 30 бойових одиниць на Азовському морі. Це мають бути малі високоманеврені платворми зі стабілізованими кулеметно-гарматними бойовими модулями. Також необхідне озброєння протикорабельними ракетами або морськими варіантами протитанкових ракетних комплеклів.

Більше дивіться у повному випуску за 16 червня 2018 року.

 

Ще на цю тему