За напрямком Румунія - Україна 11 трейдерів готові до роботи

10:35 18.05.2018

11 українських та європейських газових трейдерів висловили зацікавленість у транспортуванні природного газу по напрямку Румунія-Україна на загальну потужність до 10 млрд кубометрів на рік.

Про це повідомили у прес-службі Укртрансгазу, передає Укрінформ.

«11 провідних європейських та українських газових трейдерів висловили зацікавленість у транспортуванні природного газу по напрямку Румунія-Україна на загальну потужність до 10 млрд кубометрів на рік, що вдвічі перевищує запропоновані потужності», — йдеться у повідомленні.

В Укртрансгазі переконані, що такий рівень зацікавленості гравців ринку природного газу України та ЄС є сигналом для регіональних операторів ГТС про необхідність реалізації проекту із забезпечення можливості двостороннього транспортування природного газу по Трансбалканському трубопроводу.

«Враховуючи агресивні плани Газпрому з реалізації «Турецького потоку», що призведе до значного зменшення обсягів транспортування газу Трансбалканським газопроводом, Європейська комісія та оператори ГТС Греції, Болгарії, Румунії, Молдови та України створили робочу групу з метою спільної реалізації можливості для двостороннього транспортування газу через Трансбалканський газопровід від Греції до України — коридор «Південь-Північ», — зазначили в УТГ.

Український оператор ГТС переконаний, що реалізація цього проекту значно покращить рівень інтеграції газових ринків регіону Південної Європи та забезпечення безпеки газопостачання у країнах Балканського регіону. Проект практично не вимагає додаткових інвестицій від операторів ГТС, тому що планується використовувати вже існуючу інфраструктуру Трансбалканського газопроводу.

Як повідомлялося, у період з 30 березня по 30 квітня 2018 року Укртрансгаз провів процедуру оцінки незобов’язуючого попиту учасників ринку природного газу України та суміжних країн на гарантовані потужності по трубопроводу «Транзит-1» у напрямку транспортування Румунія-Україна. Для розгляду пропонувалась потужність 5 млрд куб. м. на рік. Оцінка була проведена у рамках роботи з переходу на прямі взаємовідносини з суміжними операторами ГТС згідно з європейськими правилами на всіх міжнародних точках входу/виходу, що стане можливим у 2020 році після закінчення транзитного контракту з Газпромом.

Ще на цю тему