Румунія відмовиться від російського газу - екс-міністр

11:31 10.05.2018

Початок видобутку вуглеводнів у Чорному морі сприятиме не лише економічному зростанню Румунії, а й дасть змогу їй повністю відмовитися від імпорту газу з Росії.

Таку думку висловив колишній міністр енергетики Румунії Резван Ніколеску у дослідженні"Вклад проектів з геологорозвідки й видобування чорноморських вуглеводнів у розвиток румунської економіки", пише Укрінформ.

«Початок видобутку чорноморських вуглеводнів (до 5 мільярдів кубометрів на рік) дасть змогу Румунії повністю покрити свої потреби у природному газі й відмовитися від його імпорту з Росії. Окрім цього, наша країна зможе стати експортером природного газу», — зазначає експерт.

Ніколеску підкреслює, що з 2022 року Румунія зможе поставляти до одного мільярда кубометрів газу у Республіку Молдова через молдавсько-румунський газопровід.

Автор дослідження також стверджує, що інвестиції у сфері геологорозвідки й видобутку чорноморських вуглеводнів у наступні роки можуть збільшити прибутки до бюджету країни майже на 26 мільярдів доларів.

Нині, згідно з даними румунського Національного агентства з регулювання в енергетиці, обсяги природного газу (трохи більше 3%), яких недостатньо, Румунія імпортує з Росії.

Ще на цю тему