Президент Румунії «завернув» реформу судів — відправив закони до «венеціанки»

13:51 03.05.2018

Президент Румунії Клаус Йоганніс відмовився підписати ухвалений парламентською коаліцією пакет законів про внесення змін до системи правосуддя.

Про це глава Румунії заявив на брифінгу у Бухаресті, повідомляє Укрінформ.

«Я вирішив спрямувати ухвалений парламентом пакет законодавчих актів до Конституційного суду і Венеціанської комісії. Після того, як у 2016 році правляча коаліція на чолі із Соціал-демократичною партією, пообіцявши громадянам "солодке та безбідне життя", перемогла на виборах і прийшла до влади, почалися не соціально-економічні реформи, а постійні нападки на правосуддя. Внесені правлячою парламентською більшістю поправки до системи правосуддя не відповідають європейським стандартам, порушують європейські принципи та цінності у сфері правосуддя», — зазначив Йоганніс.

Президент висловив сподівання, що судді Конституційного суду дадуть об'єктивну оцінку ухваленим законодавчим поправкам, підкресливши, що пропоновані правлячою коаліцією поправки не відповідають не лише європейським нормам, але суперечать і Конституції Румунії.

На думку румунського президента, зміни у судовій системі і у кримінальному законодавстві підривають основи правової держави.

Раніше парламент Румунії завершив процедуру ухвалення пакету законодавчих поправок до закону про статус суддів і прокурорів і до кримінально-процесуального законодавства. Згідно із окремими поправками, президент позбавляється права призначати прокурорів та суддів, пом'якшується кримінальне законодавство для корупціонерів, а частина повноважень магістратів переходить від Вищої ради магістратури до міністерства юстиції.

Ще на цю тему