Першому президенту Румунії пред'явлено обвинувачення в злочинах проти людяності

12:33 17.04.2018

Колишнього президента Румунії Іона Ілієску 17 квітня було викликано до Генеральної прокуратури, де йому офіційно пред'явлено обвинувачення в злочинах проти людяності.

Про це повідомляє Укрінформ.

Після пред'явлення обвинувачення екс-президент не зробив ніяких заяв для преси.

Раніше Іон Ілієску написав в своєму блозі, що його «не здивувало рішення президента Клауса Йоханніса, що дав дозвіл на початок процедури кримінального переслідування», однак це рішення, за його словами, «не вписується в законодавчі рамки».

Кількома днями раніше президент Йоханніс задовольнив позов Генеральної прокуратури про початок кримінального переслідування щодо колишніх керівників держави — екс-президента Ілієску, колишнього прем'єра Петра Романа і екс-віце-прем'єра Джелу-Войкана Войкулеску.

Всі троє обвинувачуються в насильницькому придушенні протестів шахтарів в червні 1990 року. В результаті зіткнень між маніфестантами і представниками Збройних сил Румунії, чотири людини загинули, а близько 1,5 тисячі отримали травми і вогнепальні поранення.

Раніше кримінальну справу було призупинено, однак 2015 року, за рекомендацією Європейського суду з прав людини, розслідування у цій справі було відновлено.

Ілієску був президентом Румунії з 1990-го по 1996-й і з 2000-го по 2004-й роки. Йому 88 років.