Україна підтримує позицію Бухареста щодо спроб підпалу румунських шкіл - посол

10:24 01.03.2018

Українська сторона повністю підтримує позицію Бухареста щодо засудження спроб підпалу шкіл і здійснення злочинних дій, спрямованих проти освітніх установ з викладанням румунською мовою.

Про це на прес-конференції в Бухаресті заявив Надзвичайний і Повноважний посол України в Румунії Олександр Баньков, повідомляє Укрінформ.

«Україна засуджує цинічність і антилюдяні дії кремлівського режиму, який, маскуючись, здійснює відкритий терор проти цивільних осіб, у тому числі проти дітей. Цей факт (спроба підпалу шкіл з викладанням румунською мовою в Чернівецькій області — ред.), поряд з недавнім підпалом адміністративної будівлі "Союзу угорської культури Закарпаття" і руйнуванням пам'ятника в Гуті Пеняцькій є ще одним підтвердженням того, що дії спецслужб РФ спрямовані на внесення розколу в українське суспільство, розпалювання міжнаціональної ворожнечі з метою дестабілізації ситуації в країні і дискредитації України перед світовою спільнотою», — заявив дипломат.

Баньков особливо наголосив, що українська сторона приділяє особливу увагу захисту прав та інтересів представників національних меншин на території України, забезпечуючи їм європейські стандарти розвитку своєї самобутності і духовності.

«Україна використовуватиме всі свої можливості для інформування міжнародної громадськості про підривну діяльність російських спецслужб і притягнення винних до кримінальної відповідальності, де б вони не знаходилися», — підсумував посол.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Румунії засудив спроби російських диверсантів організувати підпал двох румунських шкіл в Чернівецькій області

Раніше СБУ повідомила про активізацію спецслужб РФ для дестабілізації ситуації в країні і дискредитації України перед світовою спільнотою. За словами заступника голови СБУ Віктора Кононенка, в Чернівецькій області російські спецслужби мали намір підпалити дві румунські школи. Провокацію організовував громадянин Росії Давид Пономарьов.

Ще на цю тему