Вкрадені РФ активи «Чорноморнафтогазу» оголосять в міжнародний розшук

08:23 14.02.2018

Активи ДАТ «Чорноморнафтогаз», які залишилися на території окупованого Росією Криму, будуть оголошені в міжнародний розшук.

Про це в ефірі одного з національних телеканалів повідомила глава компанії Світлана Нєжнова, передає ЦТС з посиланням на Уніан.

«Ми були ініціаторами прийняття ухвал судів про арешт цього майна. Це були абсолютно правильні дії. Я думаю, що наступною дією буде міжнародний розшук, але тут ми будемо працювати з Генпрокуратурою», — сказала вона.

Також вона уточнила, що компанія активно співпрацює з прокуратурою Криму і Генеральною прокуратурою України.

«Нашим завданням зараз є збереження юридичної особи для міжнародних судів, повинна бути господарська діяльність. Тому що підприємству не вижити і не зберегти юрособа, не брати участь в міжнародних судах, якщо ми не будемо управляти даним підприємством і утримувати його. Таким чином, в минулому році було видобуто близько 13 мільйонів кубометрів, вкладено близько восьми мільйонів гривень з того моменту, як приступили до розробки даного родовища. В цьому році видобуток триває, ми успішно проходимо осінньо-зимовий період без зам ечаній з боку населення Генічеська та Генічеського району», — сказала Нєжнова.

Як повідомлялось, 22 серпня 2017 року арбітражний суд Київської області визнав недійсним укладений в березні 2014 року договір між ДАТ «Чорноморнафтогаз» і ПрАТ «Пласт», що належить народному депутату Олександру Онищенко, який втік від українського правосуддя за кордон.

Раніше прокуратура АРК в ході розслідування кримінального провадження за фактом незаконного постачання природного газу на тимчасово окуповану територію Криму встановила, що ВАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» в березні 2014 року уклало договір про спільну діяльність з обслуговування Стрілецького (Азовське море) і Архангельського (Чорне море) родовищ з ПрАТ «Пласт», яким був передбачений обов’язок комерційної фірми з їх безоплатної технічної експлуатації.

«Однак у подальшому зазначеним суб’єктом господарювання, з метою заволодіння коштами стратегічного для держави підприємства, укладено з самим собою, як оператором спільної діяльності, додатковий договір щодо виконання цих же дій уже на платній основі. Виконання цих заходів, без відповідного погодження, профінансовано за рахунок ПАТ «ДАТ "Чорноморнафтогаз" на суму понад 9 млн. грн.», — повідомили у відомстві.

З огляду на протиправність угоди, ДАТ «Чорноморнафтогаз» оскаржило її в арбітражний суд Київської області, а прокуратура автономії вступила в розгляд даної справи.

Нагадаємо, 14 липня Господарський суд Київської області повністю задовольнив позов Генпрокуратури і визнав недійсним договір між ВАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» і ПрАТ «Пласт» про спільну діяльність з видобутку газу на морських родовищах Архангельське і Стрілецьке. Договір був підписаний, коли «Чорноморнафтогаз», морські платформи і родовища вже були захоплені російськими окупантами. Під контролем України залишилося тільки Стрілецьке родовище, де до квітня 2017 року видобуток вів «Пласт» Олександра Онищенка.

Після анексії Криму Росією ВАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» було тимчасово перереєстровано в Києві, нове руковоство безуспішно намагалося розірвати договір з ПрАТ «Пласт», укладений вже після захоплення головного офісу держкомпанії в Сімферополі і всього його майна на морському шельфі і півострові.

Нардеп Олександр Онищенко, який підозрюється в організації розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ «Укргазвидобування», в результаті чого державі був приченен збиток в розмірі 3 млрд грн., Втік з країни після того, як ВРУ дала згоду на його затримання і арешт. Фінансування робіт на Стрілківський родовищі компанією «Пласт» було припинено. (Докладніше про цю історію дивіться в розслідуванні Валентини Самар «Зелені чоловічкі и блакитне паливо» для Слідство.інфо)

Як повідомляла голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова, з 18 березня 2017 року держкомпанія відновила видобуток газу на Стрілецькому родовищі і його поставку населенню Генічеського району Херсонської області. «Чорноморнафтогаз» прийняв в свій штат більше 20 працівників Стрілецького родовища, які вже 4 місяці не отримували зарплату в компанії «Пласт».

Ще на цю тему