Бухарест хоче до кінця року об'єднати ГТС Румунії та Молдови

10:23 29.01.2018

Посол Румунії у Молдові Даніель Іоніце вважає реальним завершення будівництва магістрального газопроводу «Унгени-Кишинів» до кінця 2018 року.

«У разі, якщо румунська компанія Transgaz виграє тендер і придбає акції компанії Vestmoldtransgaz (компанію було засновано для будівництва газопроводу "Унгени-Кишинів"), вона відразу ж займеться будівництвом газопроводу. На мій погляд, цілком реально завершити будівництво до кінця нинішнього року», — зазначив посол, про це повідомляє Укрінформ.

На думку дипломата, після будівництва газопроводу Молдова у 2019 році зможе укласти на вигідніших для себе умовах новий контракт з російським Газпромом.

«Це стратегічний проект, який покликаний не лише забезпечити енергетичну безпеку Молдови, а й об'єднати газотранспортні системи двох країн, — Румунії та Молдови», — підсумував Іоніце.

Як повідомлялося, магістральний газопровід «Унгени-Кишинів» протяжністю близько 120 км стане продовженням побудованого раніше молдавсько-румунського газопроводу «Унгени-Ясси». Попередня вартість проекту — близько 105 мільйонів євро. Частину коштів на будівництво газопроводу (41 мільйон євро) виділяє Європейський банк реконструкції та розвитку, а ще 10 мільйонів євро у вигляді гранту надає Єврокомісія. Інші кошти виділяються урядом Молдови і румунським інвестором.

Ще на цю тему