Уряд Румунії вперше очолить жінка

11:21 18.01.2018

Президент Румунії Клаус Йоганніс підписав указ про призначення прем'єр-міністром країни депутата Європарламенту Віоріки Денчіле.

«Протягом останніх двох днів я зважив усі аргументи "за" і "проти", проконсультувався з парламентськими партіями і громадянським суспільством і прийняв рішення дати Соціал-демократичній партії ще один шанс. Призначив прем'єр-міністром Румунії Віоріку Денчіле», — заявив президент, про це повідомляє Укрінформ.

15 січня виконавчий комітет правлячої Соціал-демократичної партії відмовив у політичній підтримці прем'єр-міністру Міхаю Тудосе, після чого той заявив про звільнення у відставку.

Це друга за останній рік урядова криза в Румунії. В середині 2017 року посаду прем'єра змушений був залишити Сорін Гріндяну. Мотивом для його відставки став скандал навколо урядової постанови про пом'якшення кримінального переслідування стосовно чиновників-корупціонерів.

Для затвердження нового прем'єр-міністра необхідні голоси простої більшості депутатів обох палат парламенту, тобто, не менше 234 голосів.

Віоріка Денчіле — член Соціал-демократичної партії з 1996 року. Випускниця Плоєштського державного університету. Спеціаліст у галузі геологорозвідки і видобутку корисних копалин. З 2009 року — депутат Європарламенту і член комісії Європарламенту з сільського господарства і розвитку села.

Ще на цю тему