Румунські угорці вимагають територіальної автономії

12:29 09.01.2018

Румунські угорці вимагають від влади надання угорцям, які проживають в Румунії, адміністративно-територіальної автономії.

Відповідну спільну заяву підписали представники Угорського демократичного союзу угорців Румунії, Угорської громадянської партії та Народної партії угорців Трансільванії, передає Укрінформ.

«Ми, законні представники угорської спільноти Румунії вважаємо, що автономія Секуеського краю (місця компактного проживання угорців в румунських повітах Харгита, Ковасна та Муреш — ред.) повинна матеріалізуватися шляхом надання угорцям регіональної територіальної автономії. Вважаємо також, що в місцях компактного проживання громадян угорської національності угорській мові має бути наданий особливий статус, рівний румунській мові», — йдеться в заяві.

Підкреслюється також, що в регіоні повинні функціонувати законодавчі та виконавчі органи влади, наділені відповідними повноваженнями для прийняття рішень у сфері розвитку освіти, культури і економіки територіальної автономії.

Підписанти заяви зазначають, що надання угорцям територіальної автономії буде сприяти зміцненню румунської держави та підвищенню добробуту жителів румунській Трансільванії. При цьому, автори документа звертають особливу увагу на те, що автономія діятиме у складі єдиної румунської держави.

Ще на цю тему