Новий рік у Румунії почався з протестів

11:34 03.01.2018

Сотні жителів румунської столиці протестували в понеділок, 1 січня, перед будівлею уряду країни.

Маніфестанти вимагали скасування поправок до системи правосуддя і дострокових парламентських виборів, повідомляє Укрінформ.

Учасники акції протесту тримали в руках транспаранти з написами «Правосуддя, а не корупція», «Соціал-демократична партія — червона чума Румунії», «Вимагаємо дострокових парламентських виборів!».

Маніфестанти зібралися на акцію протесту через соціальні мережі, а слоганом першого в 2018 році протесту став заклик «Бухарест каже "НІ!" змінам у системі правосуддя!».

Як повідомляв Укрінформ, у 2017 році всією Румунією прокотилася хвиля масових акцій протесту, учасники яких вимагали від правлячої Соціал-демократичної коаліції відмовитися від внесення поправок до чинної системи правосуддя. Маніфестанти переконані, що поправки підривають засади незалежного правосуддя.

Свою стурбованість у цьому зв'язку висловили і представники Євросоюзу і США.

Згідно з внесеними вже поправками, президент країни позбавлений права призначати суддів і прокурорів, а спеціальне управління по боротьбі з порушеннями у судовій системі передається в підпорядкування Вищої Ради магістратури (до цього Управління підпорядковувалося президенту).

Наразі в парламенті Румунії знаходиться законопроект, згідно з яким всі високопоставлені державні чиновники — президент, депутати парламенту та члени уряду — звільняються від кримінальної відповідальності за корупційні дії.

Ще на цю тему