Майдан закордонних справ: Світ за тиждень. 18-22 грудня 2017 року

16:00 27.12.2017

Олег БЄЛОКОЛОС
дипломат, експерт фонду «Майдан закордонних справ»

Головні події: перемовини між США та Іраком щодо присутності американських збройних сил у цій країні після поразки Ісламської держави; нова Стратегія національної безпеки США; рішення адміністрації Трампа схвалити продаж зброї Україні; резолюція Генеральної Асамблеї ООН щодо Єрусалима; позачергові парламентські вибори в Каталонії.

У так звану докримську епоху політики та дипломати часто полюбляли казати, що вони дивляться в наступний тиждень/місяць/рік «зі стриманим оптимізмом». Сьогодні ж багато з них явно зітхають з полегшенням, коли на поточному тижні не трапляється чергової кризи або якоїсь іншої несподіванки. Взагалі, нині навіть важко назвати регіон світу, вільний від проблем різного характеру й ваги.

Навпаки, здається, що світ наповнений суцільними кризами або конфліктами: криза навколо ракетно-ядерної програми КНДР; глобальна міграційна криза; близькосхідна криза; «українська криза» – саме так сьогодні здебільшого називають у світі агресію Росії проти нашої держави; криза в Перській затоці навколо Катару; криза, пов’язана з етнічною меншістю рохінджа у М’янмі; криза авторитарного режиму у Венесуелі; криза навколо голоду в Африці, криза, що виникла через спроби відокремлення Каталонії від Іспанії, і ще багато інших.

І хоча ситуацію в Сирії після нещодавньої військової поразки Ісламської держави (ІД) навряд чи можна назвати повною мірою кризовою, вона ще явно є далекою від нормальної і, більш того, навряд чи означає повну перемогу США та їхніх союзників над ісламістами.

В цілому зараз можна констатувати безперечний успіх США та очолюваної ними міжнародної коаліції на першому етапі боротьби з ІД, за яким мають бути зроблені наступні, ретельно сплановані кроки.

Очевидно, актуальний план Вашингтона наразі складається з таких основних компонентів: завершення перемовин з Іраком щодо присутності американських збройних сил у цій країні; розбудова мережі опорних пунктів армії США з протидії ІД; забезпечення належної охорони кордонів Іраку; стримування впливу в Іраку з боку сусіднього Ірану; недопущення проникнення бойовиків до інших країн; знешкодження інтернет-мережі Ісламської держави задля протидії ісламістській пропаганді у ЗМІ та сфері соціальних комунікацій.

Наскільки успішною буде ця тактика, покаже лише час, однак скидається на те, що перед США та їхніми союзниками знову постане найскладніша проблема – забезпечення довготривалої й ефективної присутності в Іраку, за одночасного завдання авіаударів по ісламістах – прибічниках ІД в Лівії та посилення військового тиску на угруповання «Аль-Шабаб» у Сомалі.

Однак найголовнішою темою тижня, звісно, стало оприлюднення нової Стратегії національної безпеки США, чотирма головними складовими якої визначено: захист громадян і американського способу життя; сприяння процвітанню США; збереження миру шляхом демонстрації сили; поширення впливу Америки у світі.

«Китай і Росія кидають виклик американській могутності, впливу та інтересам, намагаючись зруйнувати безпеку та процвітання Америки. Вони прагнуть зробити економіку менш вільною та менш справедливою, нарощувати військові сили та контролювати інформацію для придушення власних суспільств і розширення свого впливу» – доволі жорстко зазначено в тексті. РФ і КНР також названі країнами-ревізіоністами, що свідчить про розуміння Вашингтоном справжніх прагнень Москви й Пекіна, а також наштовхує на певні історичні порівняння й паралелі щодо нацистської Німеччини та фашистської Італії, які були невдоволені Версальським миром 1919 року і відчайдушно прагнули його ревізії.

У цьому контексті навряд чи простим збігом обставин стало рішення адміністрації Трампа схвалити комерційний продаж легкої летальної зброї Україні, зокрема великокаліберних снайперських гвинтівок M107A1 фірми Barrett, а також боєприпасів до них. Як відомо, спілкуючись 20 грудня з пресою після дискусії в Atlantic Council, спеціальний представник США Курт Волкер відкинув зауваження про те, що надання летальної зброї Україні означатиме ескалацію конфлікту. «Українці захищають власну країну. На своїй території. Тут є іноземні сили, які окупували частину держави, і українські солдати гинуть кожного тижня, боронячи свою землю», – наголосив він. Очевидно, йдеться про тактику «малих кроків» у процесі надання Україні озброєння зі США. Залишається сподіватися, що нова американська зброя посилить можливості наших військових у протистоянні російським окупантам.

Велика увага світової спільноти також була прикута до подій у Нью-Йорку в рамках Генеральної Асамблеї ООН, у ході якої 21 грудня було ухвалено резолюцію, що фактично закликає США відмовитися від наміру визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. За резолюцію, котра, втім, не має обов’язкового характеру, виступили 128 країн. 35 утрималися від голосування, а дев'ять проголосували проти. Україна, як і 20 інших держав, у голосуванні участі не брала.

Головною ж подією цього тижня в Європі стали позачергові парламентські вибори в Каталонії, які відбулися в четвер, 21 грудня й завершились перемогою прихильників незалежності. За повідомленнями ЗМІ, за підсумками підрахунків 99,9% бюлетенів перемогу здобули три партії, що виступають за самостійність регіону.

Втім, незважаючи на всі кризи, непростий 2017 рік невпинно наближається до завершення і спонукає світ до серйозних роздумів на тему шляхів збереження миру і стримування агресії. Адже зростання глобальної взаємопов’язаності мало б означати й збільшення взаємної відповідальності.

Ще на цю тему