Міняємо злочинців на військових, але не на кримських в'язнів — Бабін

09:48 19.12.2017

Постійний представник Президента України в АРК розповів про проблеми, з якими стикається Представництво у своїй роботі.

КИЕВ QHA.

Постійний представник Президента України в АРК Борис Бабін розповів в ефірі Радіо Hayat про проблеми, з якими стикається представництво у своїй роботі.

Радіо Hayat: 19 грудня в ООН буде розглянута нова резолюція щодо Криму. Що ми очікуємо від цього документа? Що нового там буде?

Борис Бабін: Там вимоги до держави-агресора стають більш жорсткими. Це стосується наказу Міжнародного суду ООН з питань неприпустимості расової дискримінації. Це також узагальнення заходів ООН, тобто певної бюрократичної системи, яка буде на рівні ООН моніторити порушення прав людини на окупованих територіях. Ми можемо вітати цей захід, цей документ. Це буде певною мірою поштовх і для судових процесів, які тривають, і для індивідуальних скарг та заяв. Ця резолюція буде джерелом доказів та фактів для усіх інших міжнародних юрисдикцій.

Радіо Hayat: Чи будете ви звертатися до наших державних органів стосовно поводження з Бекіром Дегерменджі, якого зараз під'єднали до апарату штучної вентиляції легень. Який розвиток буде мати ця ситуація?

Борис Бабін: На жаль, окупаційна влада вживає заходів для того, щоб переслідувати активістів за так званими загальнокримінальними статтями, тобто намагаються їм сфабрикувати якісь епізоди – вимагання, наркотики чи щось інше. Це стосується не однієї людини, це системне явище. На це системне явище треба відповідати насамперед більш адекватним реагуванням з боку правоохоронних органів України, зокрема притягнення до відповідальності колаборантів, їхніх посіпак, які мешкають на материковій Україні. В такій ситуації дуже дивно чути та читати вчорашні заяви заступника міністра з питань окупованих територій про те, що нібито нам сьогодні не потрібен закон про колаборацію. Він потрібен. І потрібна активізація правоохоронних органів, їхня посилена координація, щоб вони цим займалися на законних підставах, щоб ми бачили ситуацію. Хоча Головне управління Нацполіції в АРК переводиться на Херсонщину з Одеси, ми на сьогодні бачимо, що прокуратура АРК свавільно, без будь-яких узгоджень, скасовує свій представницький пункт в Херсоні. Тепер вона буде знаходитися лише в Києві. Це дуже обмежує можливості правоохоронців, зокрема отримання відповідних санкцій на арешти, на затримання колаборантів на материковій частині України. Це величезна проблема.

Крім того, у нас відбувається процес обміну: ми міняємо засуджених за злочини проти держави на заручників, які утримуються на окупованих територіях. Але це не стосується кримчан. На жаль, ми сьогодні віддаємо людей, які вчинили злочини в Україні, і міняємо їх на наших військових, але ми не міняємо їх на кримських в’язнів. Вчора була конференція так званого президента так званої Російської Федерації. Там він чітко повідомив, що не буде міняти кримчан. Ми маємо посилюватися самі. Катування, замахи на активістів, які є насьогодні в Криму, вони будуть тривати, поки українська держава не покаже свою силу. Поки ми показуємо, на жаль, свою слабкість.

Радіо Hayat: Ви зачепили тему розподілу повноважень органів виконавчої влади. Чи потрібна структура стосовно Криму, де все б це було чітко розписано?

Борис Бабін: Потрібне бажання. Все це є: є законодавча база, є функціонал, є компетенція кожного органу. Це вже прописано. Ніхто не хоче сісти і визначити, що щомісяця ми збираємося у такому форматі, ось цей працівник відповідальний за певне питання. Такого у нас немає. Кожен по своє. Окремо діє прокуратура, окремо діє Мін’юст, окремо Міністерство з тимчасово окупованих територій. Ми сьогодні бачимо наслідки відсутності координації діяльності. Те, що ми могли б зробити, не робиться не тому, що погане законодавство, не тому, що немає коштів, а тому, що нема координації. Ніхто не каже про якусь надсистему. Кожен має займатися своєю справою, але при цьому узгоджувати це з іншими. Цього сьогодні не відбувається. Але Представництво Президента докладатиме всіх можливих зусиль, щоб така координація здійснювалася.

Радіо Hayat: На сайті Верховної Ради в розкладі немає закону про деокупацію Криму, тобто в цьому році це не буде розглядатися. Це свідчить про те, що менше уваги приділяється проблемам Криму?

Борис Бабін: Ми бачимо, що там є дуже велика політизація цих процесів. Це стосується і окупованих територій Донбасу, окупованих територій Криму. Я не знаю долі цього законопроекту. Ми не беремо участі у цьому процесі. Нас народні депутати не запрошували, тому я не можу це коментувати.

Радіо Hayat: Ви наголошували, що важливо дотримуватися соціальних цінностей та рухатися шляхом здорожчання Криму як трофея російської збройної машини у стратегії повернення Криму. Яких зараз держава може вжити заходів, щоб реалізувати цю позицію?

Борис Бабін: Насамперед, це посилення санкційного режиму, переслідування колаборантів, наведення ладу з питанням протидії незаконним транспортним перевезенням. Це все впирається у діяльність правоохоронних органів. Часто це стосується їхньої інституційної неспроможності або відсутності координації. Завдання нашого представництва – навести тут лад. Наприклад, у серії незаконних авіаційних перевезень, які дотуються з російського бюджету. Ми маємо зробити все, щоб ці перевезення були ризиковими фінансово, щоб компанії були під санкціями. Для цього потрібна узгоджена позиція прокуратури, МЗС, Державіаслужби України та інших відповідних органів. На сьогодні ми такої узгодженості не маємо.

Ще на цю тему