У Румунії пройшли багатотисячні мітинги проти змін правової системи

11:20 11.12.2017

Багатотисячні акції протесту пройшли в неділю, 10 грудня, увечері у багатьох містах Румунії.

Як повідомили організатори акцій, до маніфестантів приєдналися і представники румунської діаспори в багатьох містах Європи, передає Укрінформ.

Багато неурядових організацій та політичних партій Румунії заявили, що учасники акцій протесту вимагають скасування прийнятих парламентом поправок в системі правосуддя, а представники Націонал-ліберальної партії повідомили, що вони ініціюють процедуру проведення в країні дострокових парламентських виборів.

За попередніми даними поліції, у протестах в Бухаресті беруть участь близько 10 тисяч громадян.

Маніфестанти приносили з собою румунські прапори з траурними стрічками в знак скорботи за померлим Королем Румунії Міхаєм Першим.

Аналогічні акції прохойшли в таких великих містах країни, як Брашов, Алба-Юлія, Констанца, Сучава, Тімішоара, Крайова та інших.

Двома днями раніше парламент Румунії прийняв низку поправок в правову систему, згідно з якими суттєво обмежується право президента призначати суддів і прокурорів, а Юридична інспекція переводиться в підпорядкування міністру юстиції (раніше ця структура підпорядковувалася виключно Вищій раді магістратури).

Ще на цю тему