Росія та Азербайджан «знищують» свободу преси та опозицію - ООН

13:34 30.11.2017

У цілій низці країн і регіонів, серед яких Азербайджан і Росія, виникають загрози демократії, у тому числі свободі преси та опозиції.

Такий висновок нової доповіді про стан демократії в глобальному масштабі, підготовлений Міжнародним інститутом з питань демократії і сприяння виборам і представлений в женевській штаб-квартирі ООН, передає Укрінформ з посиланням на Центр новин ООН.

«Дослідників турбує наступ на громадянське суспільство, опозицію і загрози свободі пресив країнах Східної і Центральної Європи, у тому числі Азербайджан і Росію», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що громадяни багатьох країн не готові пожертвувати демократичними цінностями. Експерти нагадують про демонстрації проти корупції, що пройшли у Бразилії, Венесуелі, Румунії, США, Південній Кореї і Південній Африці.

На думку авторів доповіді, процес демократизації в глобальному масштабі йде швидкими темпами, проте в останнє десятиліття він сповільнився.

Проте, колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, представляючи доповідь, переконаний, що демократія здатна пережити потрясіння і відкат назад. Він закликав не забувати про те, наскільки кардинально змінився світ з 1975 року.

«В той же час лише третину країн можна було назвати демократичними. Сьогодні їх майже дві третини. Правда, треба сказати, що рівень демократичних процесів неоднаковий. Важливо те, що в доповіді спростовується широко поширена думка, що в останнє десятиліття демократія відступає», — сказав колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан.

У дослідженні підкреслюється, що більшість країн, що встали на шлях демократії, не зійшли з нього. І в жодній з держав із сталими демократичними традиціями, не сталося повернення до минулого. В той же час Аннан закликав не сприймати демократію як даність і стояти на варті демократичних принципів.

Ще на цю тему