Росіяни порушили Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності - Пентагон

10:17 10.11.2017

Міністр оборони США Джеймс Меттіс офіційно звинуватив Росію в порушенні нею протягом кількарічного періоду Договору про скорочення ракет середньої та малої дальності (РСМД), укладеного між Вашингтоном і Москвою в 1987 році.

Про це глава Пентагону заявив у четвер під час перебування в Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

«Зараз, після кількох років, ми маємо тверде переконання, що росіяни порушили Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності, тож наші зусилля полягають у тому, щоб повернути Росію до його виконання», — зауважив Меттіс.

У цьому зв'язку він зазначив, що Вашингтон має намір попрацювати з росіянами, щоб вирішити це питання.

Американська сторона наполягає, що Росія розгорнула крилаті ракети попри протести Вашингтона про порушення досягнутих домовленостей, які забороняють розміщувати ракети наземного базування середнього радіусу дії.

У цьому зв'язку Меттіс підкреслив, що багато інших країн «мають власні свідчення того», що Росія порушила договір. Він також наголосив, що Вашингтон «проводить активні дискусії» з цього приводу з міжнародними партнерами.

У Москві ці звинувачення заперечують, та закидають Сполученим Штатам порушення договору про РСМД у зв'язку з великими витратами на масштабну модернізацію ракетного озброєння, а також встановлення систем ПРО в Польщі й Румунії.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс цього тижня перебуває у тривалому європейському турне, під час якого запланована його участь у зустрічі «Північної групи» (у складі 12 європейських країн), робота на засіданні міністрів оборони країн НАТО, а також візит до Великої Британії.

Ще на цю тему