У Молдові ініціюють референдум про посилення влади Додона

09:13 26.09.2017

Партія соціалістів Республіки Молдова розпочала збір підписів під петицією про проведення національного референдуму щодо переходу країни від парламентської до президентської форми правління.

Про це йдеться в Декларації, ухваленій учасниками акцій протесту, які пройшли в неділю, 24 вересня, у багатьох містах Молдови, повідомляє Укрінформ.

«Народний референдум, з ініціативою якого виступив президент Ігор Додон, буде проведено в будь-якому випадку. Починаючи з сьогоднішнього дня, 24 вересня 2017 року, Партія соціалістів оголошує про старт Національної кампанії зі збору підписів за перехід до президентської форми правління і наділення президента країни функцією глави виконавчої влади в Республіці Молдова. Наше завдання зібрати як мінімум 70% підписів громадян країни, що мають виборче право», — йдеться в резолюції.

Учасники акцій протесту заявляють, що «в разі спроб відсторонення президента від посади або силового вирішення придністровської проблеми, якщо президент скликатиме народ на Велике національне зібрання, соціалісти підуть на його заклик і прибудуть в центр Кишинева заради остаточного визволення країни від антинародного і антидержавного режиму».

Соціалісти аргументують свою позицію тим, що «дії уряду призвели до погіршення політичної та соціально-економічної ситуації в Молдові, триває зубожіння народу, закриваються школи, ліцеї, медичні установи, дорожчають продукти харчування, зростають комунальні тарифи, а населення залишає країну».

Значне місце в резолюції мітингувальників приділено «зусиллям президента щодо нормалізації відносин з нашим головним стратегічним партнером — Російською Федерацією, прагненню домогтися повернення молдавських підприємств на російський ринок, що покращить умови життя сотень тисяч трудових мігрантів та їхніх сімей».

Під час акцій протесту, які проходили у Кагулі, Бельцях, Каушанах, Нових Аненнах та інших містах Молдови, мітингувальники вимагали зміни Конституції та розширення повноважень президента з наданням йому права розпуску парламенту і оголошення дострокових парламентських виборів, скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 71, а також заміни у молдавських школах предмету «Історія румунів» на «Історію Молдови».

Раніше президент Ігор Додон заявив, що мітинги протесту, заплановані на 24 вересня, пройдуть у всіх містах Молдови, за винятком столиці Кишинева.

Ще на цю тему