Парламент Румунії ухвалив декларацію про захист прав нацменшин в Україні

12:52 21.09.2017

Румунський парламент у середу, 20 вересня, ухвалив декларацію, в якій висловлено надію на дотримання європейських стандартів у сфері захисту прав національних меншин, які проживають в Україні, після прийняття Верховною Радою закону «Про освіту».

За прийняття декларації депутати обох палат парламенту проголосували одноголосно, повідомляє Укрінформ.

«Парламент закликає до швидкого врегулювання ситуації, що утворилася, у дусі співпраці й конструктивного діалогу і з дотриманням європейських стандартів в області захисту національних меншин, а також положень багатосторонніх і двосторонніх угод, частиною яких є Україна», — йдеться у декларації.

Згідно з документом, румунські парламентарі «із занепокоєнням й особливою увагою» стежать за розвитком подій після прийняття Верховною Радою закону «Про освіту», який «обмежує право на освіту рідною мовою для етнічних румун, які проживають в Україні, що викликає глибоке занепокоєння у Румунії».

Парламент Румунії звертає також увагу на те, що «європейські стандарти захисту національних меншин, зокрема, близько 400 тисяч румун, які проживають в Україні, є фундаментом демократичних перетворень, без якого неможливо просуватися по шляху європейської інтеграції».

Зазначається також, що найближчим часом в Україну прибуде група румунських парламентарів, яка обговорить шляхи врегулювання ситуації з владою України.

«Парламент Румунії підтверджує підтримку європейського курсу України й висловлює надію, що в цьому процесі будуть дотримані всі міжнародні стандарти захисту національних меншин», — підсумовується в документі.

Ще на цю тему