Єдиний в Україні: у школі на Херсонщині відкрили кримськотатарський клас / Фото

12:21 04.09.2017

У Новоолексіївській ЗОШ № 1, що в Генічеському районі Херсонської області, 1 вересня, окрім традиційної святкової лінійки, відбулося урочисте відкриття першого в Україні класу з кримськотатарською мовою викладання.

Про це заявив новопризначений постійний представник Президента України в АР Крим Борис Бабін, повідомляє Новый Визит.

Загалом у Новоолексіївці проживає близько 10 тисяч жителів, значна частина з яких — кримські татари. Тут діють кримськотатарські культурні і релігійні центри, а у ЗОШ № 1 давно вивчають кримськотатарську мову і літературу як окремий предмет, ще в кількох навчальних закладах він викладається факультативно. Два роки тому в Новоолексіївці відкрили окрему кримськотатарську групу в дитячому садку «Джерельце». Тож логічним продовженням підтримки кримськотатарської культури і права нацменшини на вивчення рідної мови стала поява окремого класу в школі.

«Із 27 шкіл району шість залишалися російськомовними, і в цьому році вони переходять на україномовне навчання. Відкриваються як українські класи, так і клас з вивченням кримськотатарської мови. Поки в цьому класі 11 осіб, батьки яких написали заяви і хочуть, щоб їхні діти навчалися кримськотатарській. Всього ж у селищі піде до школи 81 першокласник. З них 46 дітей — кримські татари», — коментує Гульнара Бекірова, заступник голови Генічеської райдержадміністрації.

«Кримськотатарська мова вивчається у нашій школі ще з 1988 року. Тоді місцеві активісти зібрали всі документи, звернулися до влади і змогли вирішити це питання, — розповідає директор Новоолексіївської ЗОШ № 1 Ленур Люманов. — Відтепер у нас буде окремий клас, перший клас, у якому предмети будуть пояснювати кримськотатарською. Тобто є вчителі, носії мови, і є діти — теж носії мови. Предмети викладаються за стандартними програмами, але вчителі намагатимуться більше вживати кримськотатарську мову. Також у школі з цього року збільшиться кількість годин викладання кримськотатарської».

За словами Ленура Люманова, наразі ще не повністю вирішене питання забезпечення учнів підручниками на кримськотатарській мові, однак дирекція школи намагається зробити так, щоб на 1 вересня діти мали усе необхідне.

Також кримсько-татарська група була урочистьо відкрита 2 вересня у дитячому садочку «Івушка». У заході взяли участь члени Меджлісу кримськотатарського народу, зокрема заступник голови Генічеської районної адміністрації Гульнара Бекирова, кримські татари з Туреччини, представники місцевої влади, вихователі та батьки вихованців нової групи.

Після офіційних виступів і подяк всім, хто підтримав і допоміг у відкритті групи, була перерізана червона стрічка, а потім вихованці дитсадка провели невеличкий концерт, виконавши кримськотатарські і українські національні пісні і танці.

Для комфортного і плідного навчання нової групи створені всі необхідні умови, починаючи від меблів і іграшок і закінчуючи стендами кримськотатарською мовою про культуру і національну символіку.

Фото vizit. ks. ua

Ще на цю тему