Майдан закордонних справ про новий статус Росії: чи допоможе це повернути Донбас

13:20 31.08.2017

На четвертому році війни на Донбасі Верховна Рада може нарешті визнати Росію країною-агресором на законодавчому рівні. Відповідне формулювання, за словами представника президента у ВР Ірини Луценко, з'явиться в законопроекті про реінтеграцію окупованого Донбасу.

На питання чи прискорить цей новий статус Кремля повернення українських територій і що принципово може змінитися «Апострофу» відповів разом з іншими фахівцями дипломат, експерт фонду Майдан закордонних справ Олександр Хара.

Війна без агресії

Вперше розмови про новий план з порятунку Донбасу з'явилися ще в червні, коли секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про те, що формат АТО себе вичерпав. Відповідно, країні необхідно виробити нові механізми щодо протистояння гібридній агресії Росії. Тоді ж депутати парламентської коаліції розповіли про якийсь законопроект, точніше його концепцію, яка передбачала введення воєнного стану в прифронтових містах, створення Оперативного штабу з координації дій силовиків, відновлення соцвиплат жителям ОРДЛО разом з послабленням пропускного режиму на блокпостах і офіційне визнання територій, зайнятих так званими Л/ДНР, тимчасово окупованими. Оформити концепцію в повноцінний законопроект депутати обіцяли ближче до осені. Обіцяли - зробили.

«До консультацій з приводу цього закону були залучені експерти і фахівці зі США. І я можу сказати, що він на 99,9% вже готовий до внесення і реєстрації в парламенті», - зазначила Ірина Луценко.

Принципове нововведення законопроекту - визнання Росії країною-агресором в рамках конфлікту на Донбасі. Варто нагадати, що у січні 2015 року ВР вже визнавала Росію державою-агресором і закликала до солідарності ООН, парламентські асамблеї ООН, Раду Європи, НАТО, ОБСЄ, ГУАМ. Але це було зроблено у формі постанови, а не закону.

«Є дві ситуації: де-юре і де-факто. Де-юре у нас стратегічне партнерство з РФ, стан миру, торгівля, дипломатичні відносини, не розірвані міждержавні угоди, - каже Олександр Хара. - Питання навіть не в Донбасі, адже з точки зору закону "Про оборону", який чітко дає визначення, що таке збройна агресія, дії Росії потрапляють під це визначення, починаючи з першого дня блокування наших Збройних сил в Криму. Є якісь сепаратисти на Донбасі чи немає, підтримує їх Росія чи ні... Росія стала агресором в той момент, коли почали розвиватися події в Криму. А ось де-факто ми живемо в стані військової агресії. Але парламент реформує правове поле, щоб ввести гібридний стан ні війни, ні миру».

Дійсно, закон «Про оборону України» чітко визначає, що збройна агресія - це «вторгнення або напад збройних сил іншої держави або групи держав на територію України, а також окупація або анексія частини території України».

Офіційно РФ заперечує своє вторгнення, але навіть «іхтамнєти» передбачені законом, а актом збройної агресії може вважатися і «засилання іншою державою або від її імені озброєних груп регулярних або нерегулярних сил, які здійснюють акти застосування збройної сили проти України».

Для відсічі збройної агресії президент приймає рішення про повну або часткову мобілізацію та вводить режим воєнного стану по всій країні або в окремих регіонах, йдеться у законі.

«Президент часто говорить про збройну агресію на сході України, але в правовій площині та державній політиці це не реалізовано, - нарікає Хара. - Наприклад, як же ми можемо вимагати виконання якихось конвенцій, коли в конфлікті ми використовуємо визначення "заручники", а не "військовополонені"? Як ми можемо говорити про правовий статус наших ЗСУ, які застосовують силу на території України без воєнного стану і військової агресії, а армія не може бути використана у внутрішньому конфлікті».

Що змінить закон

Якщо Росія в українському правовому полі буде згадуватися з позначкою «агресор», це понесе за собою зміни в практичному плані.

«Це потрібно визнати для того, щоб були успішні справи в міжнародних судах, і наша дипломатія не викручувалася і не придумувала нісенітницю, показуючи, що це гібридна війна. Це дасть можливість для того, щоб європейці змінили тон, адже якщо це не війна, то ми будемо надалі з Росією торгувати і можна з Путіним мати справу, - це ж не війна. Але якщо це війна, то, ймовірно, і Європа повинна вже по-іншому ставитися до РФ», - зазначив Хара.

До речі, згідно зі статтею 5 Резолюції Генасамблеї ООН № 3314 «Визначення агресії», визнаний акт агресії тягне за собою міжнародну відповідальність. Крім того, «жодні міркування будь-якого характеру, будь то політичного, економічного, військового чи іншого, не можуть служити виправданням агресії». Тобто розповіді Путіна про допомогу «пригнобленому російськомовному населенню» Донбасу за серйозні аргументи вже не вважатимуть. Нарешті «ніяке територіальне придбання або особлива вигода, отримані в результаті агресії, не є і не можуть бути визнані законними». Відповідно, ніхто ніколи не визнає Донбас як російську територію.

Визначаючи Росію агресором, наступний крок - назвати її окупантом Донбасу, як це було у випадку з Кримом.

Взяти офіційно Донбас під своє крило Росія не наважиться - це загрожує новими санкціями і ще більшим конфліктом із Заходом, відповідно регіон просто зависне у безправовій реальності.

Але чи допоможе це повернути Донбас - невідомо, адже визнання Криму окупованою територією в 2014 році анітрохи не допомогло процесу реінтеграції півострова.

На думку фахівців, законопроект буде спрямований на правову фіксацію статусу-кво, але на реінтеграцію це не вплине. Вона може початися лише коли Україна отримає контроль над тими територіями. Законодавство ж навряд чи може повпливати на здобуття такого контролю.

Ще на цю тему