Майдан закордонних справ: Україні складно витримувати навантаження, якого завдає війна – ми розсипемося раніше, ніж Росія

15:04 29.08.2017

Україна зацікавлена в припиненні бойових дій на Донбасі, оскільки вони завдають серйозного навантаження на економіку країни і спричиняють людські втрати.

Таку думку в коментарі виданню «ГОРДОН» висловив український дипломат, колишній генеральний консул України в Стамбулі, голова правління фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко.

«Замороження конфлікту на Донбасі не дає нам жодних переваг, але це стане завершенням нинішньої фази протистояння. Наразі ми маємо збройний конфлікт низької інтенсивності. Причому він дуже легко може бути переведений у стан повномасштабної війни. Тому для України логічно вийти з цього стану, вийти з конфлікту. Якщо ми не бачимо мирного способу, значить, потрібно хоча б зупинити кровопролиття. До того ж ця війна відбирає у нас серйозні ресурси: це і людські втрати, і негативний вплив на економіку тощо. Україні складно витримувати навантаження, якого завдає війна — ми розсипемося раніше, ніж Росія. Зрозуміло, за умови, що антиросійські санкції не стануть більш жорсткими», — зазначив Яременко.

За його словами, конфлікт на Донбасі продемонстрував наявність низки проблем, пов'язаних зі світовою безпекою.

«Мені здається, питання мирного врегулювання конфлікту на Донбасі треба відкинути. Те саме стосується і повернення окупованих територій. Це все питання невизначеного майбутнього. Росія здатна досить довго підтримувати цей конфлікт у такому стані. Тобто першочергове завдання — зупинити кровопролиття. Потрібно розуміти, що мирні переговори колись почнуться. І до того часу потрібно мати набагато ширший порядок денний, ніж Донбас, Крим, Придністров'я, Абхазія і Південна Осетія. Тут ідеться про цілий комплекс питань, включно з ядерною безпекою. Війна на сході України показала, що існує низка регіональних і глобальних проблем, що стосуються безпеки», — підкреслив співрозмовник.

На його думку, Україні необхідно зосередити зусилля на тому, щоб домогтися припинення вогню на сході країни.

«Думаю, вирішити проблему Донбасу і Криму окремо від решти питань, пов'язаних із безпекою, неможливо. Зараз важливо припинити обстріли. Є політична частина Мінських угод, яку Україна виконати не може. І Захід мовчки із цим погоджується. Але це не задовольняє Росію. Отже, цей момент треба винести за межі і зайнятися тим, що зараз реально виконати. А саме — домогтися припинення вогню. Потрібно шукати способи вирішення проблеми безпеки», — резюмував Яременко.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. РФ заперечує свою причетність до конфлікту.

21 липня 2017 року спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер побував на Донбасі.

На його думку, Росія має намір зберегти на сході України заморожений конфлікт.

Ще на цю тему