Звинувачення Трампа у втручанні у вибори: якими будуть наслідки для України

11:54 28.07.2017

Президент США Дональд Трамп публічно звинуватив Україну у тому, що вона саботувала його передвиборчу кампанію, просуваючи в той самий час кандидатуру його опонентки — кандидата від Демократичної партії — Хілларі Клінтон.

​Про це пише Майдан закордонних справ.

«Спроби України саботував кампанію Трампа "потихеньку працювали, щоб просунути Клінтон". Де ж розслідування генерального прокурора?», — написав американський лідер в Twitter.

Реакція української сторони на звинувачення Трампа не змусила довго на себе чекати. Так, в посольстві України в США заявили, що українська влада притримувалася збалансованої позиції і нікому не допомагала на виборах в Америці.

«Відповідально заявляємо: уряд України не допомагав жодному з кандидатів на Виборах 2016. ми вдячні США за двопартійну підтримку України», — говориться у повідомленні посольства, так само опублікованому в Twitter.

Раніше в ході сенатських слухань, як стверджує новий керівник ФБР, сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем попросив кандидата на пост директора ФБР Крістофера Рея дати оцінку таким докорам на адресу України. А з'явились ці докори на початку 2017 року на сторінках видання Politico.

«Розслідування видання Politico виявило, що американка українського походження, яка консультувала DNC, зустрічалася з високопосадовцями Посольства України у Вашингтоні, з метою викриття зв'язків співробітника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта з Росією, відповідно до повідомлень осіб, безпосередньо знайомих із ситуацією. Вам відомо про ці звинувачення?», — запитав Ґрем.

Тоді рей пообіцяв розслідувати цю історію, додавши, що «для України було б неправильно втручатися у наші вибори». У свою чергу прес-секретар Білого дому Сара Сандерс заявила, що змова Демократичної партії з урядом України підкріплена великою кількістю доказів.

Богдан Яременко, дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ», приєднався до інших експертів і розповів «Главреду», якими можуть бути наслідки звинувачень на адресу України у втручанні в американські президентські вибори, як ця історія може відбитися на американо-українських відносинах, а також для чого Трампу було публічно звинувачувати Київ у саботажі його виборчої кампанії.

«Я не думаю, що втручання України в американські вибори може бути доведене. Та й не бачу з нашого боку жодного втручання у цей процес, жодного саботажу.

Дії України, дійсно, могли бути сприйняті як підтримка одного з кандидатів. Але Україна діяла цілком відкрито, на своїй території. До того ж, оголошувалася інформація не про Дональда Трампа, а про одного з членів його виборчої кампанії.

Так що тут можуть бути висунуті взаємні обвинувачення: може, Дональд Трамп надто нерозбірливий у підборі людей, з якими він працює, а не Україна діяла неправильно?

Американська спільнота цілком могла скласти власну думку про те, що було оприлюднено в Україні: наскільки це було реалістично, вартим уваги і чи може це бути основою для яких-небудь кроків по відношенню до Трампа або його команди.

Тому називати це «саботажем» — явне перебільшення. Судячи з усього, Трамп, знаходячись під дуже серйозним тиском своїх політичних опонентів у США, які постійно знаходять якість аргументи і обвинувачення на його адресу (то у втручанні у слідство, яке розслідувало російський вплив на американські вибори, то в упередженості і прихильності до Росії). Він просто не знаходить політичних контраргументів і намагається привертати увагу до чого завгодно, що може, на його думку, відволікти цю увагу від нього самого.

Тому це все не більше, ніж інформаційні внутрішньополітичні трюки у США. Чи будуть вони мати які-небудь політичні наслідки, сказати важко, тому, що водночас з такими вкиданнями Дональда Трампа Конгрес приймає рішення абсолютно прихильне до України, і встановлює політику, яка відповідає інтересам українців.

Чи буде Трамп робити якісь політичні висновки з цього всього? Прогнозувати важко — за цим потрібно спостерігати. Але звинувачення у саботажі і підриві американської виборчої кампанії абсолютно абсурдні, адже в України немає жодних поганих намірів стосовно США. Вона діяла відкрито. А прикривати російський вплив такими дурницями про Україну — цілком безперспективно і не аргументовано."

Ще на цю тему