Майдан закордонних справ: США призначили спецпредставника, що провадитиме мiжнародну дiяльнiсть iз розв'язання кризи в Українi

13:55 17.07.2017

Минулої недiлі в Києвi побував держсекретар США Рекс Тiллерсон, а також новий спецiальний посланець адмiнiстрацiї щодо України Курт Волкер.

Волкер є провiдним американським експертом iз питань нацiональної безпеки, Європи та Росiї, представляв США в НАТО, був виконавчим директором Iнституту Маккейна, аналiтичного центру, пов'язаного iз сенатором Джоном Маккейном i унiверситетом штату Аризона, пише Майдан закордонних справ.

У заявi Держдепу сказано, що пан Волкер вiдповiдатиме за просування зусиль США, спрямованих на виконання Мiнських угод.

Президент України Петро Порошенко назвав це призначення «важливим i вчасним кроком». I особливо актуально воно прозвучало на тлi основної теми тижня — самiту «Великої двадцятки» в нiмецькому Гамбурзi, де лiдери провiдних країн обговорили глобальнi питання.

Українцiв занепокоїла перша зустрiч американського та росiйського президентiв — Дональда Трампа та Володимира Путiна. Оскiльки вона тривала понад двi години, окремi фахiвцi стали переконувати, що лiдери двох держав встигли вибудувати ледь не дружнi взаємини. I нiбито для України це не вiщує нiчого доброго.

«В українцiв є страхи, що за нашою спиною щось можуть вирiшити, — долучився до коментування ситуацiї для "Експрес — онлайн" дипломат, експерт iз питань зовнiшньої та безпекової полiтики "Майдану закордонних справ" Олександр Хара. — Однак насправдi росiяни й американцi мають дiаметрально протилежнi позицiї стосовно українського питання».

«Призначення спецпредставника в Українi свiдчить про те, що вiн матиме якусь прив'язку до "нормандської четвiрки", хоч i неформальну, — каже експерт. — Вiдповiдно, США, як i ранiше, будуть вагомо присутнi в процесi врегулювання ситуацiї в Українi. Добрим знаком для нашої держави є i недiльний вiзит до Києва держсекретаря США Рекса Тiллерсона, який мав зустрiч iз Петром Порошенком».

На прес-конференцiї в нашiй столицi Рекс Тiллерсон чiтко висловив свою пiдтримку Українi.

«Санкцiї США та Євросоюзу залишатимуться щодо Росiї, доки РФ не припинить дiї, що спричинили цi санкцiї. Ми закликаємо Росiю виконувати свої зобов'язання в рамках Мiнських угод i використати свiй вплив на сепаратистiв, щоби спостерiгачi ОБСЄ мали доступ не тiльки на лiнiї зiткнення, але i вздовж кордону», — сказав Тiллерсон.

Держсекретар також пiдкреслив: у своїх дискусiях iз керiвництвом Росiї вiн кiлька разiв наголошував, що РФ має зробити перший крок для деескалацiї на сходi України, зокрема, це має бути припинення вогню та вiдведення важкої зброї для надання доступу спостерiгачам ОБСЄ. А на Волкера вiн покладає мiсiю «пiдштовхнути цей конфлiкт у напрямi миру».

— Пiд час самiту G20 також була окрема зустрiч лiдерiв Нiмеччини, Францiї та Росiї. Вони говорили про Україну?

О. Хара: — Я — скептик щодо прогресу в домовленостях. Дипломати не виграють вiйни. Путiнський режим, який є доволi стабiльним, незважаючи на зростання незадоволення своїх громадян, i далi тиснутиме на нас. Вiн може це припинити, лише коли не матиме можливостей для цього або коли зрозумiє, що це безнадiйно. Однак ресурси у Кремля є. А стратегiя нашого Президента не дозволяє Путiну зробити висновки про те, що повернення України в орбiту Росiї неможливе.

Отож Путiн вiйною та розхитуванням ситуацiї домагається здобути контроль над нашою державою. Прогрес також був би можливий, якби ми погодилися стати державою з обмеженим суверенiтетом, вiдмовившись вiд євроатлантичного курсу — тобто зробили те, що хоче Путiн, i де-факто програли. Зрозумiло, що це для нас неприйнятно, i нiхто на таке не пiде.

— Якi ще важливi теми обговорювали пiд час зустрiчi «двадцятки»?

О. Хара: — Головним було питання клiматичних змiн. Урештi сторони дiйшли компромiсу й у фiнальнiй декларацiї використали формулювання, яке всiх задовольнило — i тих, хто, як i Трамп, вважає, що розмови про змiну клiмату є змовою, а домовленостi зi зменшення викидiв невигiднi США, i тих, хто вважає, що їх слiд виконувати. Також були значнi розбiжностi щодо вiльної торгiвлi. Але в пiдсумку i тут знайшли золоту середину. Дiйшли згоди, що будуть винятки, процедури, за якими можна буде захищати свiй власний ринок у рамках вимог Свiтової органiзацiї торгiвлi. Можливо, пiзнiше це оформлять окремим рiшенням СОТ.

Крiм того, учасники самiту G20 домовилися за допомогою всiх наявних методiв протистояти корупцiї, а також створити партнерство з Африкою, щоби сприяти появi робочих мiсць та економiчному зростанню в цьому регiонi. Це повинно посприяти боротьбi з мiграцiєю.

Ще на цю тему