Майдан закордонних справ: Сьогодні прогноз про те, на скільки років Криму вистачить води - «вангування»

16:15 13.07.2017

Прогноз про те, на скільки років Криму вистачить води, давати сьогодні — справа не надто об'єктивна, адже ми, по суті, займатимемося «вангуванням», «вийде-не вийде» — з однієї простої причини. Немає доступу до даних, які можна виміряти, а потім вже й прорахувати. Це один момент.

Про це говорить Юрій Смєлянський, експерт фонду Майдан закордонних справ з питань тимчасово окупованих територій спеціально для «Обозревателя».

Другий момент. Те, що окупанти говорять про забезпеченість водою на якийсь період — по суті це розрахунок, який вони роблять, виходячи з якихось ними взятих для розрахунку норм споживання кількістю відпочивальників — а ми сьогодні чудово розуміємо, що туристів у Криму немає — і, виходячи з прогнозів погоди на якийсь період часу, десь до кінця курортного сезону, десь до кінця року. Ось є вода, буде поповнення, ось таке буде забезпечення. Але все це для них так само «вангування», тому що об'єктивних точних даних про зміни погоди на такий довгий період вони не мають в силу об'єктивних і суб'єктивних причин.

Тому дати об'єктивні розрахункові показники, на скільки насправді їм вистачить води, вони не можуть. І якщо тільки в Криму, припустімо, температурний режим серпня-вересня виявиться дуже спекотним і без опадів, то дані вже будуть зовсім інакшими.

Ще на цю тему