Майдан закордонних справ: Світ за місяць. Червень 2017 року

16:35 05.07.2017

Олег БЄЛОКОЛОС,
експерт фонду «Майдан закордонних справ»

Червень цього року вкотре підтвердив, що слово «передбачуваність» фактично зникло з характеристики ситуації у світі. Так, не встигли висохнути чорнила на аналітичних звітах експертів, підготовлених за результатами візиту президента США Дональда Трампа до Саудівської Аравії (метою поїздки була його участь у саміті лідерів країн Арабського світу, що проходив 20-21 травня у Ер-Ріяді), як цей регіон вразила гостра криза з важко передбачуваними наслідками.

Йдеться про те, що 5 червня низка мусульманських держав, передусім Саудівська Аравія, Єгипет, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати, Ємен, Лівія, Маврикій та Мальдіви, розірвали дипломатичні відносини з Катаром, звинувативши його в дестабілізації регіону. Зокрема, влада цих країн стверджує, що Катар підтримує терористичні угруповання, у тому числі «Братів-мусульман».

Хочеться сподіватися, що буде знайдено певний взаємоприйнятний компроміс, адже в регіоні мали б чудово розуміти: від тривалої нестабільності потерпатимуть усі. А більш серйозні потрясіння можуть спричинити повний злам того, що сьогодні видається майже вічним. Для уважного спостерігача з України події навколо Катару мали б стати черговим свідченням послаблення конструкції наявної системи міжнародного порядку та спонукати до відповідних серйозних роздумів.

5 червня Чорногорія офіційно вступила до Північноатлантичного альянсу, що, безумовно, є позитивною подією, адже розширення НАТО на маленьку, але надзвичайно зручно розташовану на узбережжі Адріатичного моря країну є запорукою зміцнення безпеки та покращення добробуту не лише в самій Чорногорії, а й у регіоні в цілому. І, звичайно, ця подія стала невеликим, але вкрай болючим зовнішньополітичним провалом Москви, яка доклала чималих зусиль, щоб не пустити Чорногорію в НАТО.

За результатами парламентських виборів у Британії, що відбулися 9 червня, консерватори здобули перевагу, проте не лише погіршили попередній електоральний результат, а й втратили можливість сформувати уряд більшості. Натомість лейбористи вибороли кращі позиції, ніж прогнозувалося, шотландські націоналісти втратили 21 місце, дещо поліпшили свої позиції ліберальні демократи.

Таким чином, виборці послабили, якщо не унеможливили імплементацію непопулярного бачення консерваторів розбудови взаємин із ЄС. Чи може це дати бажаний результат, враховуючи в будь-якому випадку нестійкий уряд, покаже лише час.

11 та 18 червня у Франції в два тури пройшли вибори до Національної асамблеї, нижньої палати парламенту, які докорінно змінили політичний ландшафт країни. Національна асамблея оновилася найбільше за всю історію П`ятої республіки: партія Еммануеля Макрона «Республіко, вперед!» очікувано здобула переконливу перемогу в 49,1% у другому турі виборів до Національної асамблеї, отримавши 305 мандатів. Ще 42 місця вибороли їхні політичні союзники демократи-центристи. При цьому спостерігалася вкрай низька явка виборців.

Отже, Франція явно потребуватиме якісних і глибоких внутрішньополітичних змін. Саме в цьому контексті вочевидь можна розглядати анонсовану ЗМІ ініціативу президента Макрона, який хоче зробити французьких політиків «більш моральними». Їм, приміром, заборонять брати на роботу близьких родичів. Відповідний закон незабаром збираються ухвалити в парламенті країни.

Економічний курс Макрона, ймовірно, стане продовженням політики заощаджень Франсуа Олланда. Причому Франція буде змушена в економічному плані тісно співпрацювати з Німеччиною та орієнтуватися на позиції Берліна в контексті майбутнього розвитку Євросоюзу. Розуміння цього пояснює й потужну підтримку виборчої кампанії Макрона з боку низки лідерів країн єврозони, особливо Німеччини.

20 червня президент України здійснив візит до Вашингтона, де зустрівся з главою Білого дому, віце-президентом США Майком Пенсом, державним секретарем Рексом Тіллерсоном, міністрами оборони, енергетики й торгівлі та з українською громадою, а також провів зустрічі з американськими конгресменами.

На жаль, загального відчуття того, що наразі українська тема є цікавою для Вашингтона з точки зору саме пріоритетних національних інтересів США – немає. Результати досягнутих домовленостей (або їхню відсутність) можна буде побачити вже до кінця цього року. Побачити – і зробити відповідні висновки.

 

* * *

Огляди подій і тенденцій у світі - спільний проект Фонду «Майдан закордонних справ» з політичною партією "Українське об'єднання патріотів - УКРОП" - «Світ за тиждень».

Ще на цю тему