Майдан закордонних справ: В окупованому Росією Криму триває захоплення української власності

14:32 19.06.2017

13 червня 2017 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало чергову доповідь про ситуацію з правами людини в Україні за період 16 лютого – 15 травня 2017 року.

Про це пише Андрій Клименко, експерт фонду Майдан закордонних справ.

У розділі доповіді «Права людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь» міститься інформація про порушення житлових, земельних та майнових прав на окупованій РФ території України. Зокрема зазначається таке: «…Тривала конфіскація державної та приватної власності, яка називається «націоналізацією» відповідно до законодавства Російської Федерації, що розпочалася після референдуму в Криму в березні 2014 року. Станом на 12 травня 2017 року було «націоналізовано» 4575 державних і приватних об'єктів нерухомості...».

Джерела інформації та методика обліку таких об'єктів не розкриваються. Разом із цим у доповіді рекомендується: «Кабінету Міністрів створити незалежні, прозорі й недискримінаційні механізми документування та верифікації житлових, земельних і майнових прав ...». Це, серед іншого, свідчить, що держреєстру конфіскованої в окупованому Криму державної та іншої власності в Україні досі не існує.

За власними даними Моніторингової групи «Майдану закордонних справ», список експропрійованої української державної власності містить: близько 200 санаторіїв, всі порти, аеропорти, об'єкти водопостачання та енергетики, залізниці, близько 60 аграрних підприємств – виноробні заводи, елеватори тощо. Експропрійовані такі відомі об'єкти, як Нікітський ботанічний сад, знаменитий дитячий центр «Артек», «Чорноморнафтогаз», суднобудівний завод «Море» тощо.

Експропріація не обмежується об'єктами державної власності України. У списку «націоналізованих»  об'єкти, що належать профспілкам, іншим громадським організаціям, вищим навчальним закладам, Академії наук та ін.

Об'єкти, що належать Україні, спочатку «враховувались як власність Республіки Крим». Крім того, найбільші державні монополії Росії безпосередньо не брали в управління експропрійовані підприємства України в Криму, побоюючись міжнародних санкцій. Вони здійснюють це опосередковано через підприємства, спеціально створені окупаційною владою Республіки Крим.

У 2014-му кримська окупаційна влада прийняла рішення про «націоналізацію» не менш ніж 400 об'єктів державної власності України на півострові. Але вже наприкінці 2014 року «дотримання пристойності» було відкинуте. Почалася пряма передача вкраденої в України власності російським відомствам, наприклад Управлінню справами президента РФ. Крім того, до цього списку вже можна додати уряд РФ, ФСБ, Міноборони, Об'єднану суднобудівну корпорацію тощо.

Управлінню справами президента РФ «передані» заповідники, виноробні заводи та виноградники, державні резиденції, санаторії, розташовані на Південному березі Криму, Кримський природний заповідник, заповідник «Лебедині острови», історичні палаци князів Юсупових і Голіциних, чотири державні резиденції. Найбільший виноробний концерн «Масандра» та вісім його філій із винзаводами та виноградниками. Унікальні державні санаторії: «Алуштинський», «Гурзуфський», «Зорі України», «Нижня Ореанда», «Південний». Санаторії профспілок: «Курпати», «Місхор» та «Ай-Петрі». Державні дитячі пансіонати «Веселка» й «Росія» в Бахчисараї та Євпаторії. Всі зазначені вище об'єкти розташовані в унікальних місцях, мають площі в багато десятків, сотень і навіть тисяч гектарів, а ринкова вартість кожного в нормальних умовах становить десятки й сотні мільйонів доларів.

Як і передбачали експерти «Майдану закордонних справ», після поділу здобичі між державними органами РФ наступним етапом «освоєння півострова» з боку загарбників став розпродаж частини експропрійованої власності України в Криму, яку було б коректніше назвати «військовими трофеями окупантів».

Вже в цьому році глава окупаційної адміністрації Криму С. Аксьонов підписав розпорядження про передачу для продажу 11 із 28 українських державних санаторіїв, що відносились до сфери управління МОЗ України в Ялті, Сімеїзі, Алупці, Гаспрі та Євпаторії. У Криму розраховують знайти «інвесторів» для них до кінця поточного року. Можлива ціна реалізації всіх цих 11 кримських санаторіїв складе 1,5-2 мільярда рублів, тобто приблизно $30 млн. Це свідчить про те, що унікальні об’єкти Південного берега Криму будуть розпродані «потрібним людям» за суттєво заниженою вартістю. З травня до початку червня 2017 року окупанти провели вже близько 40 показів цих санаторіїв різним «інвесторам».

А це, у свою чергу, свідчить як про нагальну потребу проведення активної публічної політики України щодо так званого трофейного майна в окупованому Криму у ЗМІ, так і про необхідність вжиття відповідних заходів у юридичній площині.

Ще на цю тему