Візовий режим з РФ не є адекватною відповіддю на стан війни. Треба більшого

13:01 23.05.2017

Українська влада не робить головного, а намагається точково реалізувати сценарій розірвання відносин з Росією.

Про це у коментарі для ІА ZIK заявив дипломат, голова правління фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко, коментуючи інформацію про можливість запровадження візового режиму з Російською Федерацією.

На його думку, в умовах вкрай низьких рейтингів довіри українська влада намагається точково реалізувати той сценарій розірвання відносин з Росією, який – правда, у більш комплексному вигляді – давно пропонують патріоти і найбільш активна частина населення.

«Із цим, очевидно, треба пов’язувати рішучі дії щодо російської учасниці «Євробачення», а пізніше санкції проти російських компаній, в тому числі заборону соцмереж. Тобто українська влада не робить головного – не розриває дипломатичні відносини, не розриває торговельні відносини, а обирає ті точкові заходи, які завдають найменше клопоту для неї», – сказав він.

Також Богдан Яременко зазначив, через тиждень може бути лише оголошення рішення про візовий режим, а на практиці для його запровадження необхідно буде більше часу.

«Щонайменше, близько місяця треба буде для того, щоб технічні деталі вирішити, адже треба буде встановити обладнання в консульських установах України в Росії. Крім того, треба буде значно розширювати чисельність співробітників цих установ. Для кадрового забезпечення потрібно буде навіть більше часу», – вважає він.

Також дипломат припускає, що після введення візового режиму з Росією, першим наслідком буде, скоріше за все, запровадження аналогічних обмежень з боку російської сторони. «Потік тих, хто подорожує, трохи скоротиться, але я не думаю, що в рази. Не думаю, що це буде щось радикальне», – зазначив він.

Разом із тим, Яременко додав, що, на його думку, візовий режим не є адекватною відповіддю на стан війни між Україною і Росією.

«Єдиним адекватним рішення може бути просто заборона на поїздки або введення особливого режиму відвідання українськими громадянами Росії і російськими громадянами України з дозволу влади. Це те, що було б адекватним з точки зору існуючого стану війни», – сказав він.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що наступного тижня Верховна Рада може проголосувати за введення візового режиму з Росією. Фракції ще на цьому тижні повинні були провести звірку голосів.

Ще на цю тему