«Попи, мєнти, бабло, баби»: на Херсонщині стартує наймасштабніший театральний фестиваль України

00:45 19.05.2017

«Мельпомена Таврії» - єдиний міжнародний театральний фестиваль в Україні. Фестивалі в інших містах приймають до 10 театрів, а Херсонщина цьогоріч аж 32 театри з 11 країн світу.

Про репертуар фестивалю «Мельпомена Таврії», вартість квитків та театральний туризм на Херсонщину розповів сайту Херсон.city директор Херсонського театру Олександр Книга, передає ХЕРСОН Онлайн.

- Хтось з критиків на фестивалі в інтерв’ю сказав, що театральна столиця у травні - це Херсон, - розповідає директор обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.

Щоб дізнатися, на які вистави фестивалю вже немає квитків, разом з директором йдемо до каси, аби дізнатись про вподобання сучасного глядача.

- Зараз найбільше продано квитків на виставу «Річард ІІІ» Київського національного академічного театру ім. І. Франка, «Оперу Жебраків» Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя та «Мотузку» Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі Дніпра, де грає Сергій Кіяшко, - говорить Олександр Книга.

На сьогодні ми вже закрили продаж квитків на виставу «Лісова пісня», яку херсонські актори зіграють посеред лісу.

- Які незвичні локації для вистав було обрано цього року?

- Є вистава, яку актори зіграють посеред парку на Грін-зоні біля театру. Вистава «Не плачте за мною ніколи» пройде на подвір’ї храму. А «Лісова пісня» відбудеться посеред лісу, де буде задіяно водоймище і Олешківський лісовий масив.

Насправді, театр має 4 сцени, а вистав 33, тому цікаво виходити за межі стандартних майданчиків.

- Які ціни на квитки цього року?

- Від 60 до 250 грн. Лише на трьох виставах, а саме київського театру, ціна квитків досягає 250 грн. Усі інші - до 80 грн та 100 грн в залежності від сцени. Для людей, які не можуть придбати квиток на виставу, буде діяти Грін-зона, де протягом фестивалю будуть відбуватись безкоштовні вистави, музичні програми та читки п’єс.

Очікуємо близько 5 тисяч мешканців та гостей міста на Грін-зоні, яким хочемо подарувати також свято театрального мистецтва.

- Чим будуть дивувати театри цього року глядачів?

- Хотів би порекомендувати відвідати виставу Дикого театру м. Київ, яка відбудеться 21 травня у Палаці молоді і студентства «Попи, мєнти, бабло, баби». Це своєрідний протест, вистава не за класичними канонами театрального мистецтва. Вони виносять, можливо, неестетичні речі на сцену, щоб показати реальні ситуації з життя.

- Щодо вистав іноземною мовою. Вони менш популярні через мовний бар’єр?

- Ні, тому що яскравий приклад театр з Португалії, який минулого року на фестивалі зібрав повну залу глядачів. Не існує ніякого бар’єру, коли актор справжній. Нещодавно на фестивалі у Вірменії я передивився більше 20 вистав виключно вірменською мовою, але коли чудова гра актора, то розумієш все серцем.

- Чи виникають в театралів побоювання щодо приїзду на Херсонщину через близькість області до Криму?

- Ніхто не боїться приїжджати. Можуть спитати, чи спокійно у нас, і вірять, коли ми говоримо, що на Херсонщині безпечно.

- Чула, що з’явилось у нас таке поняття, як театральний туризм.

- Наразі на Херсонщині починає розвиватись театральний туризм. Туристичні агентства включають до своїх турів, особливо взимку, відвідування херсонського театру. З Запоріжжя, Дніпра, Миколаєва і багатьох районів області приїжджають до міста, аби переглянути наші вистави. Зараз у травні на вихідних близько 90% глядачів - це гості міста.

Ще на цю тему