ІМО розгляне діяльність РФ з перешкоджання пошуково-рятувальним операціям в морських районах України

14:18 15.05.2017

До порядку денного засідання Підкомітету з навігації, радіозв'язку, пошуку та рятування Міжнародної морської організації (ІМО), яке відбулась 6-10 березня 2017 року у м. Лондон, було включено документ України NCSR 4/INF.15 щодо протиправної односторонньої діяльності РФ, яка перешкоджає здійсненню пошуково-рятувальних операцій в прилеглих до АР Крим морських районах України.

Про це йдеться у оприлюдненній Секретаріатом Міжнародної морської організації (ІМО) остаточній доповіді 4-ої сесії Підкомітету, сповіщає Морська пошуково-рятувальна служба України.

За результатами розгляду Підкомітет взяв до відома викладену українською стороною інформацію.

Таким чином, в документах ІМО зафіксована позиція України щодо ускладнень для пошуково-рятувальних операцій в північній частині Чорного моря, які виникли внаслідок тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополь, і які можуть мати трагічні наслідки для людей, що зазнають лиха на морі.

Останні провокативні дії російської сторони, пов'язані зі спробою перешкоджання діяльності українського рятувального катеру під час проведення штатних навчань сил та засобів Морської пошуково-рятувальної служби України у морському пошуково-рятувальному районі України поблизу порту м. Скадовськ 23 квітня 2017 року, лише підтверджують своєчасність та актуальність акцентування уваги світової спільноти на вищезгаданій проблематиці.

Не дивлячись на заяви представників Російського Уряду про нібито «належне виконання» російською стороною її міжнародних зобов'язань щодо забезпечення безпеки судноплавства, чергові агресивні дії РФ наочно підтверджують протилежне – російська сторона продовжує порушувати базові принципи та норми міжнародного морського права, відображені у чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорах.

Україна вкотре закликає усі держави не визнавати незаконні та односторонні дії РФ, які перешкоджають виконанню Україною своїх міжнародно-правових зобов'язань у прилеглих до Кримського півострова морських районах.

Ще на цю тему