Крим: Підсумки моніторингу порушення санкцій і режиму окупованої території у березні 2017 року

14:45 04.05.2017

Тетяна ГУЧАКОВА,
Андрій КЛИМЕНКО,
Ольга КОРБУТ,

BSNews, Кримський департамент «Майдану закордонних справ»

Моніторингова група BSNews і «Майдану закордонних справ» підвела підсумки щоденного моніторингу порушення санкцій і режиму окупованої території в Криму за березень 2017 року.

Підсумки за лютий 2017 року – тут.

Морський транспорт

До списку суден-порушників, які заходили до портів окупованого Криму в березні 2017 року, внесено 85 морських суден (у лютому 2017, січні 2017 і в грудні 2016 року84, 83 і 81 судно відповідно).

Усіх їх внесено до загальної бази даних «Чорний список» суден, що заходили до Криму за час окупації.

Для адекватного відображення процесів і тенденцій, Моніторингова група приділяє особливу увагу активним суднам, що перебувають на відстої та/або в ремонті.

Суховантаж NADALINA, належить румунському судновласнику, під навантаженням металобрухтом в Інкермані, Севастополь, 20 березня 2017 року

У березні 2017 року з 85 зафіксованих суден-порушників активну діяльність здійснювали 48 суден (56,5%), решта 37 перебували у ремонті або відстої.

У лютому 2017 року, серед 84 зафіксованих суден-порушників активну діяльність здійснювали 48 суден (57%), решта 36 перебували у ремонті та відстої. 

У січні 2017 року, серед 83 зафіксованих суден-порушників активну діяльність здійснювали 47 суден (56,5%), решта 36 перебували в кримських портах у ремонті та на відстої.

Також, постійне базування майже половини з 48 активних суден (23) - в портах Криму. Більшість із них – пороми.

Так, крім суден, що перебувають у ремонті або відстої і постійно базуються в портах півострова, до окупованого Криму в березні 2017 року заходили 25 суден.

Суховантаж «Советская Родина» під завантаженням зерном біля терміналу «Авліта» у Севастополі 21 березня 2017 року

Майже 81,2% - судна під прапором Росії, 69 з 85 порушників.

Розподіл суден-порушників за державою прапора:

Болгарія – 1
Сирія – 1
Коморські Острови – 1
Сент-Кіттс і Невіс – 1
Сьєрра-Леоне – 2
Панама – 2
Палау – 3
Монголія – 5
Росія – 69 (81,2%)

Розслідування для встановлення власників та операторів суден-порушників показало різницю між аналізом за країнами прапора та аналізом за країною реєстрації власника чи оператора судна.

Впродовж березня 2017 року у кримських портах зафіксовані судна під прапорами 9 країн. Однак, усі ці судна належать судновласникам лише з 6 країн.

Серед 85 суден-порушників:

75 суден належать компаніям з РФ (88,2%),
6 суден належать компаніям з Туреччини (7%),
1 судно – компанії з Румунії,
1 судно – компанії з Болгарії,
1 судно – компанії з Сирії,
1 судно – компанії з Лівану.

Водночас, 6 суден-порушників березня 2017 року є фігурантами «сирійського чорного списку» фінансової розвідки США – Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Із повним переліком морських суден, які, порушуючи законодавство України та міжнародні санкції, заходили до портів окупованого Криму в березні 2017 року, можна ознайомитися тут.

Цивільна авіація

У березні 2017 року до окупованого Криму літали 9 російських авіакомпаній. Торік їх було 12. У березні 2015 року до аеропорту Сімферополя літали 10 авіакомпаній.

Кількість авіарейсів до аеропорту Сімферополя й у зворотному напрямку змінювалася відповідно з 1580 рейсів у березні 2015-го до 1762 у 2016-му і 1462 рейсів у 2017-ому.

Кількість авіарейсів до окупованого Криму
(у березні 2015-2017 рр.)

Авіакомпанії, які продовжують літати до окупованого Криму (березень, 2017 р.):

  • «Аерофлот»
  • «Росія»
  • «Уральські Авіалінії»
  • «Глобус»
  • «ВІМ-Авіа»
  • «ЮВТ»
  • «Red Wings»
  • «Nordwind Airlines»
  • «Ikar (Pegas)»​

У березні 2017 року зафіксовано сполучення окупованого Криму з 11 містами РФ. Найбільше рейсів здійснювалися в Москву, на другому місці – Санкт-Петербург.

Кількість рейсів із Сімферополя за напрямками
у березні 2017 року (в один бік)

Нагадаємо, що рейси до аеропорту Сімферополя здійснюються лише з російських міст. Так, Росія порушує і повітряний простір, і державний кордон України.

31 березня 2017 року з’явилося повідомлення РІА Новини про намір відновити пряме авіаційне сполучення між окупованим Кримом і Білоруссю.

Це ще одна, наразі дуже віддалена від практичного втілення, спроба перевести аеропорт Сімферополь до категорії «міжнародних».

Детальніше з результатами моніторингу незаконних польотів авіації, а також переліком бортів російських авіакомпаній, які виконували польоти до Криму, і в аеропорти країн ЄС, можна ознайомитися тут.

Природні ресурси

У березні стало відомо про нового претендента на розробку захопленого в України чорноморського шельфу (і нового кандидата до санкційного списку) – ТОВ «Нові проекти».

За повідомленням російського «КоммерсантЪ»,

«невідома в галузі приватна компанія «Нові проекти» отримала російську ліцензію на розвідку і видобуток нафти й газу на шельфі Криму. Головний власник компанії, за офіційними даними, підприємець Антон Дорноступ, приближений до сім’ї екс-глави Роснадр Валерія Пака, хоча, деякі джерела пов’язують «Нові проекти» з українським бізнесменом Сергієм Курченко. Водночас, «Нові проекти», отримавши ліцензію в рамках спрощеного для Криму діючого порядку, ще у 2015 році не мали жодних активів і не провадили господарської діяльності».

ТОВ «Нові проекти» наприкінці минулого року повідомили Роснадрам, що у планах підприємства на 2017 рік – складання плану пошуково-розвідувальних робіт на ділянці Глибока. За повідомленням pravo.gov.ru, прем’єр-міністр РФ Дмитро Мєдвєдєв ще у червні 2016 року видав розпорядження надати підприємству ліцензію на цю ділянку терміном на 30 років. За даними «Комерсанта», за 8 років компанія має пробурити пошукову свердловину.

Схема розміщення вуглеводних родовищ на ділянці шельфу Чорного моря

У ТОВ «Нові проекти» була ліцензія на ділянку Глибока з 2012 року, однак тоді це була українська юридична особа. Ресурси Глибокої за С3, поставлені на баланс у 2011 році, - 8,3 млн. тонн нафти і 1,4 млрд. кубометрів газу.

Спочатку власником ТОВ була київська «Фосізонс Трейд», але в грудні 2015 року «Нові проекти» продані колишньому заступнику голови Ялти Віталію Мостовому (помер влітку 2016 року).

За даними «Картотеки», з травня 2016 року 99% «Нових проектів» володіє АТ «Главнефтесервіс» (належить Антону Дорноступу), ще 1% у Олега Кочагова (зараз очолює АТ «Полюс Логістика», структуру «Полюса» Саїда Керімова). Пан Дорноступ є також гендиректором ТОВ «Русвелл», зареєстрованого зараз в Москві за тією ж адресою, що й «Нові проекти». «Русвелл» через АТ «Інвестиційна нафто-сервісна компанія» володіє Петро Пак, син екс-глави Роснадр Валерія Пака. Така ж адресі й у «ОГК Груп» (займається розвідкою твердих корисних копалин), гендиректором якої є інший син екс-чиновника Анатолій Пак.

За джерелами «Коммерсанта», бенефіціаром «Нових проектів» є біглий український бізнесмен Сергій Курченко, який зараз мешкає у Москві.

Поява приватної компанії на шельфі стала несподіванкою, адже за законом тут можуть працювати лише держкомпанії, виняток - «старі» ліцензії, видані до травня 2008 року (так на шельфі Балтики і Каспію працює ЛУКОЙЛ). Після анексії Криму для власників українських ліцензій на надра в Чорному і Азовському морях зробили спрощений порядок їх переоформлення до 1 жовтня 2015 року. Так, свої ліцензії переоформив експропрійований «Чорноморнафтогаз».

Теоретично, це право мали й італійська Eni, і французька EdF, які 2013 року уклали з Києвом угоду про розподіл продукції за чотирма ділянками на шельфі Криму, але після російської окупації Криму компанії цим не скористалися.

Керуючий партнер колегії адвокатів «Муранов, Черняков і партнери» Дмитро Черняков допускає, що проти ТОВ «Нові проекти», його власників або керівників потенційно можуть бути застосовані персональні санкції або секторальні санкції у банківській сфері, «але з урахуванням невеликих масштабів діяльності компанії навряд чи такі шанси є значними».

Джерело «Ъ», наближене до «Нових проектів», пояснює, що спочатку в інвесторів ще української компанії були плани налагодити видобуток газу для постачання до Криму, однак, у нього виникає сумнів у реалізації проекту. Глибина моря у межах Глибокої – 70-100 м.

«В Росії поки що немає вільних бурових потужностей, а знайти відповідну техніку на ринку неможливо через санкції щодо Криму», - зазначає директор консультаційного центру «Гекон» Михайло Григор'єв.

За його словами, теоретично, «Нові проекти» могли б орендувати платформу «Амазон», що перебуває в ремонті у Керчі, але її можливості обмежені глибиною 50 м. Також, ліцензія на Глибоку передбачає геохімічні дослідження і електрофізичний прогноз нафтогазоносності, запатентований українськими розробниками, замість стандартної 2D- і 3D-сейсміки.

«Тому, не зовсім зрозуміло, як відбуватимуться подальші дослідження за допомогою цього методу за нинішніх російсько-українських відносин», - зауважує пан Григор'єв.

* * *

Тим часом, російські прикордонники в окупованому Криму проходили тренування із захисту бурових платформ «Чорноморнафтогазу» від «терористичної атаки» в рамках командно-штабних навчань «Вихор - МЕД - 2017», які відбувалися в Криму у березні.
Фото прес-служби ПУ ФСБ РФ з РК

* * *

У березні ж відбулася зміна керівництва «Чорноморнафтогазу», за словами Аксьонова, - для «збільшення прозорості роботи і зростання ефективності» компанії.

«Були питання, пов'язані з виконанням інвестиційної програми «Чорноморнафтогазу». На жаль, підприємство за 2016 рік виконало інвестиційну програму в обсязі 30%», - заявив Аксьонов.

* * *

Лише наприкінці березня 2017 року окупаційні чиновники визнали, що широко розрекламованих восени 2016 року поставок газу з Криму до Генічеська і Генічеського району Херсонської області не було:

«Станом на сьогодні, постачання природного газу ДУП РК «Чорноморнафтогаз» до Генічеська не здійснювалося через закритий з українського боку засув на газопроводі, що подає газ із території Криму», - повідомляє ТАСС з посиланням на «міністерство палива та енергетики Криму».

Кадр із випуску новин НТВ 12.11.2016 р.

Російська пропаганда восени і взимку не обмежувалася офіційними повідомленнями про постачання краденого українського газу на українську материкову територію.

Поставки «підтверджувалися» й кадрами, що облетіли усі російські телеканали, про те, як «жителі українського міста Генічеськ всіяли місто вдячними надписами, адресованими російському президенту Володимиру Путіну і главі Криму Сергію Аксьонову за поставки газу».

Фото з сайту ren.tv

«Газ до Генічеська Росія збирається поставляти вже не вперше. Щоразу, нібито, на прохання місцевої влади. Місцева влада ж про ці прохання зазвичай не знає », пише Херсон Daily.

Майно

Апетити російських окупантів/бізнесменів у сфері купівлі краденого поширилися вже й на захоплені в України підприємства виноробної галузі.

У березні з'явилася інформація, що завод шампанських вин «Новий світ» може бути приватизований в найближчі три роки.

І, на думку експертів, така доля може спіткати практично всі кримські виноробні підприємства.

«Крим вже давно думав про приватизацію «Нового світу», зараз шукає інвесторів», - цитує РІА Новини джерело в галузі.

В «Абрау-Дюрсо» (нині це ексклюзивний дистриб'ютор продукції «Нового світу») підтвердили цю інформацію:

«Ми знаємо про плани Криму щодо приватизації «Нового світу», нас попереджали, що завод внесено до плану уряду Криму на приватизацію до 2020 року».

Глава російського Центру досліджень федерального і регіональних ринків алкоголю (ЦДФРРА) Вадим Дробиз впевнений, що незабаром буде приватизовано не лише «Новий світ», а й усі виноробні підприємства Криму:

«Виноробна галузь в Росії, за винятком Криму, абсолютно вся приватна. Тому очевидно, що тільки-но в Криму вирішать питання з землею - з можливістю власності, продажу, реєстрації - виноробну галузь відразу ж приватизують, поза будь-якими сумнівами[..] Можливо, зараз на «Новому світі» відпрацюють механізм».

За повідомленням російського видання, чутки про приватизацію «Нового світу» ходили вже давно. Спочатку завод планували продати групі компаній «Абрау-Дюрсо», однак тоді все обмежилося лише контрактом на дистрибуцію продукції заводу.

Пізніше з'явилися чутки, що інвестором заводу може стати підприємець Фредерік Паулсен - засновник групи компаній Marussia Beverages, дистриб'ютора елітного алкоголю і президент групи фармацевтичних компаній «Феррінг».

І лише нещодавно з'явився третій претендент на приватизацію «Нового світу» - Дмитро Пурим - голова правління ПАТ «Совфрахт» - великої російської логістичної компанії, яка потрапила під санкції у вересні минулого року.

Як зазначає Дробиз, купити завод «Новий світ», як і інші кримські виноробні підприємства, можуть «ті, хто не боїться санкцій, ті, хто під них вже потрапив».

«Звичайно, купити б ці заводи хотіли ті, хто потрапив під санкції. З покупкою серйозними компаніями безпосередньо можна потрапити під додаткові санкції, тобто серйозні компанії повинні маскувати ці угоди, або хтось повинен купити це для них з поступкою в майбутньому, коли санкції, можливо, частково знімуть».

* * *

13 експропрійованих кримських санаторіїв окупанти планують виставити на торги.

Окупаційна влада готова запропонувати інвесторам «готові майданчики на базі діючих санаторіїв». П'ять із них в Ялті, три - в Алупці, п'ять - в Євпаторії.

«Зараз ми формуємо інвестпаспорти об'єктів і, після завершення робіт, виставимо їх на конкурси. Основними критеріями при виборі інвесторів будуть обсяг запланованих вкладень, збереження штату співробітників і гарантія працевлаштування. В окремих випадках до них додасться вимога зберегти профіль установи», - повідомив у березні «міністр економічного розвитку» Криму Андрій Мельников.

Більшість санаторіїв, на думку окупаційного чиновника, потребують перепрофілювання через їх протитуберкульозну спеціалізацію, яка «вже не є актуальною»...

Потенційні «інвестори» вже є. Наприклад, російський підприємець Ігор Чайка, син генерального прокурора Росії Юрія Чайки, має намір створити на території Криму готельний комплекс.

За його словами, він, спільно з колегами, вже відвідав ряд об'єктів, «зокрема й земельні ділянки, і вже готові об'єкти, які перебувають, на жаль, в гнітючому стані після тривалого запустіння за України».

«Зараз ми розглядаємо можливість будівництва на території Південного берега Криму готельного комплексу або купівлі якогось чинного санаторію з метою його комплексної реконструкції і переформатування під готельний комплекс. Яким він буде - з системою all inclusive, ultra all inclusive, half-board, або це буде пансіонат, або медичний центр зі SPA, - наразі ми це вивчаємо», - заявив Чайка.

Водночас, підприємець поки не може відповісти, скільки коштів він готовий вкласти в створення готельного комплексу. Також, син генпрокурора РФ приховує імена партнерів, з якими планує реалізувати проект.

* * *

Кримський окупаційний уряд ліквідує ще одну юридичну особу, створену на базі експропрійованого українського підприємства - ДУП «Артек».

У пояснювальній записці до проекту розпорядження йдеться, що ДУП РК «Артек» функціонувало на перехідному етапі після анексії Криму. Натомість, буде створено «федеральний державний бюджетний заклад МДЦ «Артек», функції і повноваження засновника якого на сучасному етапі здійснює Міністерство освіти і науки РФ.

Місяць тому, в лютому, ухвалено розпорядження «ради міністрів РК» щодо ліквідації кримських юридичних Нікітського ботанічного саду, інституту «Магарач» і Науково-дослідного інституту сільського господарства Криму.

* * *

23 березня «глава Криму» Сергій Аксьонов повідомив, що будівлю кримського республіканського управління Нацбанку України в Сімферополі передадуть Центральному банку Росії.

«Питання узгоджене з федеральними органами влади. Будівлю буде передано Центральному банку», - сказав він.

Нещодавно з майданчика перед будівлею зникла бронзова табличка НБУ.

* * *

Процес «первинного вилучення» нерухомості (і споруд, і просто земельних ділянок) в українських власників, розпочатий 2014 року, ще не завершено. Тепер він має характер «відчуження з метою забезпечення реалізації заходів федеральної цільової програми» і, звичайно, для вивільнення найбільш комерційно привабливих прибережних земель.

«Міністерство майнових і земельних відносин» в окупованому Криму запропонувало значно скоротити терміни, відведені власникам земельних ділянок, що підлягають вилученню для реалізації заходів російської федеральної цільової програми, на підтвердження права власності і подання згоди на вилучення.

Відповідні зміни до закону «Про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території Республіки Крим» 21 березня на засіданні профільного комітету т.зв. «Держради» в окупованому Криму представив «замміністра майнових і земельних відносин» Микита Гаранін.

Раніше повідомлялося, що для проведення робіт з будівництва траси «Таврида» буде вилучено понад 1,4 тисячі земельних ділянок.

Схема проекту траси «Таврида»

Кремль безпосередньо займатиметься вилученням нерухомості під об'єкти ФЦП в Криму.

Вилучення земельних ділянок та інших об'єктів нерухомості під реалізацію Федеральної цільової програми в окупованому Криму контролюватиме федеральний центр.

10 березня на засіданні президії «держради» Криму «віце-прем'єр» Павло Корольов повідомив, що процедура вилучення земельних ділянок для будівництва об'єктів ФЦП змінюється - відтепер ініціатором буде федеральний центр.

«Ініціатором вилучення для федеральних потреб є федеральний орган виконавчої влади, а надаватиме, з урахуванням компенсації з федерального бюджету, Республіка Крим, або її муніципальні органи».

За словами «віце-прем'єра», така схема буде випробувана при будівництві підходу до Керченського мосту, а також для відселення мешканців з будинків, що не потрапили до санітарної зони.

У березні влада Севастополя дозволила зносити капітальні споруди без рішення суду, затвердивши новий порядок прийняття рішень про знесення самовільних капітальних будівель на території міста.

Директор «департаменту з майнових та земельних відносин» Рустем Зайнуллін пояснив, що питання знесення капітальних будівель раніше не були врегульовані «урядом» Севастополя:

«І об'єкти капбудівництва можна було зносити виключно після звернення в суд. Суд приймав рішення, запускалося виконавче провадження. Ця процедура затягувалася на місяці й роки. Тому ми взяли за зразок практику Москви».

У Москві самовільні капітальні об'єкти зносить або сам самовільний забудовник за рішенням комісії, або міські комунальники, якщо власник на вимогу не реагує.

Знесення будівлі на набережній Ялти у 2016 році

І, звісно, важлива відповідь на питання, що саме можна вважати самовільною будівлею...

До Держдуми буде внесено законопроект про скасування усіх правовстановлюючих документів на забудову узбережжя Криму, виданих Україною.

Про це повідомив депутат севастопольський депутат Держдуми РФ Дмитро Бєлік:

«Використовуючи свого часу неправомірно видані за України документи на землю, забудовники знищують цінні породи дерев, що ростуть на узбережжі, і будують готелі та мотелі буквально біля самої води[...] Влада Севастополя і Криму не можуть їм перешкоджати, бо забудовники пред'являють документи, видані ще за України. Це потрібно зупинити, а незаконно видані документи - анулювати».

Візити іноземних делегацій

Головною «міжнародною» подією березня для окупантів стало святкування трирічного ювілею анексії Криму з використанням візитів маргінальних європейських політиків для створення ілюзії міжнародного визнання.

Як зазвичай це буває нині в Криму, оголошена кількість і анонсований склад делегації, що побувала на півострові з 19 по 21 березня, не збігаються з інформацією за фактом візиту.

Окупаційні ЗМІ повідомляли про прибуття делегації, до складу якої «входять депутати Європарламенту, а також політики з країн Євросоюзу, СНД і Латинської Америки». Окремо згадувалися Великобританія, країни Прибалтики, Бразилія, Киргизія та Україна.

Але вже 20 березня «постійний представник республіки Крим» при президенті РФ Георгій Мурадов повідомив, що до складу іноземної делегації увійшли парламентарії з Чехії, Сербії, Чорногорії, Великобританії, Бразилії та Киргизії. При цьому, раніше заявлені парламентарії з України, Латвії, Литви та Угорщини, за словами організаторів, в останню мить скасували візит.

«Приїхала та частина депутатів, яка змогла і захотіла. Ми намагалися не дуже висвітлювати конкретно, хто приїде, адже здійснюється тиск на тих, хто приїжджає до Криму, щоб побачити все на власні очі», - сказав Мурадов, відповідаючи на питання про те, чому українські політики не приїхали на півострів.

«Гості» Криму біля пам'ятника Сталіну в Лівадії

Найчисельнішою виявилася делегація з Сербії:

Ненад Попович, голова Сербської народної партії.

Біографія Поповича викликає сумнів, що до Криму приїхав саме сербський політик. Ненад Попович:

- 2000 року здобув у РФ ступінь кандидата економічних наук, 2001 року - ступінь доктора економічних наук;

- власник і президент групи компаній «АБС Електро», підприємства якої розташовані в Чебоксарах, у Москві і Санкт-Петербурзі;

- 2005 року визнаний «Кращим підприємцем року» в Російській Федерації.

- має почесне звання Міністерства енергетики РФ «Почесний енергетик», присвоєне йому міністром енергетики РФ А. Новаком 2014 року.

Великий «сербський політик» у березні 2014 року відігравав роль «міжнародного спостерігача на референдумі щодо статусу Криму».

Того ж року започаткував Сербську народну партію.

Мілован Боїч, депутат Народної скупщини (парламенту) Сербії від Сербської радикальної партії, член делегації Сербії в ПАСЄ.

Колишній міністр охорони здоров'я Сербії, замішаний у скандалах, пов'язаних зі зловживанням службовим становищем. Кримінальне звинувачення знято в жовтні 2015 року після виправдання Апеляційним судом Белграда.

Мілован Боїч, Сербія

Дубравко Боїч, депутат Народної скупщини (парламенту) Сербії від Сербської радикальної партії.

У біографії на сайті сербського парламенту зазначений як «професор російської мови».

Олександр Шешель, член президії Сербської радикальної партії.

Син Воїслава Шешеля, в минулому - віце-прем'єра сербського уряду, засудженого Гаазьким трибуналом.

Воїслава Шешеля звинувачували в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, підбурювання до геноциду, здійснення вбивств, тортур, переслідуванні і жорстокому поводженню з несербами в період розпаду Югославії.

Олександр Шешель, Сербія

Срджа Тріфкович, сербський письменник і політолог, професор Баня-Лукського університету.

Наведемо всього дві цитати зі статті сербського професора, опублікованої в одному з російських видань у грудні 2014 року:

«На Україні США кинули Росії найпотужніший виклик за останню чверть століття».

«Зміна режиму в Києві і дефашизація України є питанням життя і смерті для Росії».

Під час візиту політолог порадив окупаційній владі, як «перемогти інформаційну блокаду».

«Частіше приймати західні делегації в Криму, запрошувати їх, і возити їх не лише Сімферополем, але й цілим Кримом, і не брати з собою журналістів».

Делегація Великобританії на окупованому півострові була представлена ​​двома політиками, членами правоконсервативної євроскептичної Партії незалежності Сполученого королівства (UKIP):

Найджел Сасмен, голова відділення Партії незалежності Сполученого Королівства в районі Енфілд і Харінга (Лондон)

Річард Вуд, член UKIP.

Річард Вуд і Найджел Сасмен (зліва направо)

Працівниками Державтоінспекції зафіксовані два візитери з Чехії:

Ярослав Голик, член Палати депутатів Чехііі, депутат від партії «Свобода і пряма демократія» (SPD)

Олександр Гегальчій, голова Міжнародного фонду «Російська премія».

Країни СНД були представлені двома депутатами Жогорку Кенеша (парламенту) Киргизстану:

Марат Аманкулов та Ірина Карамушкіна, обидва - депутати парламенту від Соціал-демократичної партії Киргизстану.

Ірина Карамушкіна (зліва) і Марат Аманкулов (в центрі)

Приїхав до окупованого Криму і проросійський представник Чорногорії - Стефан Джукич, лідер «Руху за нейтральність Чорногорії», активний борець з НАТО.

З Бразилії приїхав Родріго До Вал Феррейра, голова «Руху безземельних селян».

* * *

Ще одне резонансне відвідування Криму - приїзд делегації «німецьких бізнесменів і політиків», про який багато писали російські ЗМІ наприкінці березня.

Офіційно оголошено, що делегація нараховує 7 бізнесменів, які «займаються питаннями нерухомості», і трьох політиків регіонального рівня.

Також, ЗМІ відкрито називали лише одне прізвище - Андреас Мауер, голова партії «Die Linke» («Ліві») в регіоні Оснабрюк, депутат регіонального парламенту, голова фракції лівих у місті Квакенбрюк.

Його називають «частим гостем в Криму» і одним із перших німецьких політиків, який виступив за офіційне визнання «Республіки Крим» частиною Російської Федерації.

Моніторингова група ідентифікувала ще двох візитерів:

Олександр Ротман, керівник молодіжної організації «Хільдесхайм», журналіст, інтернет-блогер з нижньої Саксонії;

Герман Рюдігер, професор, викладав в Дортмундському університеті.

Тим часом, Міністерство закордонних справ Німеччини попередило громадян країни, що їм не варто здійснювати поїздки до анексованого Росією Криму.

«За міжнародним правом, Крим належить Україні, але зараз півострів фактично знаходиться під контролем Росії. З червня 2015 року для поїздки до Криму необхідно отримати дозвіл від компетентних українських органів, який надається для особливих випадків, але не для туристичних поїздок», - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства.

МЗС підкреслило, що в'їзд до Криму з території Росії є порушенням українських законів. Також, відомство нагадало, що рух «морського транспорту обмежено через закриття в Криму портів для третіх країн».

Інвестиції

У березні окупанти відзвітували про зростання обсягу інвестицій в основний капітал у 2016 році до 53 млрд. рублів - на 28% порівняно з 2015 роком.

За даними окупаційної влади, до регіону заходять інвестори з Москви, Татарстану, Санкт-Петербурга, Тюменської області та інших регіонів Росії. Також, «інвестпотенціалом окупованого Криму цікавляться іноземні бізнесмени, зокрема з Туреччини, Італії, Греції, Ізраїлю, Китаю, Німеччини і Болгарії».

53 млрд. рублів інвестицій - немаленька сума. Однак, скринька, як виявилося, відкривається просто: достатньо побачити наступну новину.

За звітами окупаційної статистики, більшість капітальних вкладень спрямовувалися на державне управління і забезпечення військової безпеки.

В окупованому Севастополі у 2016 році велика частина «інвестицій» спрямовувалася на державне управління і забезпечення військової безпеки, потім - соцстрахування і виробництво ресурсів.

За даними територіального органу російської Федеральної служби держстатистики, за січень-грудень 2016 року в Севастополі освоєно 12 мільярдів 87 мільйонів рублів інвестицій в основний капітал.

Основне джерело фінансування інвестицій - залучені кошти, з них частка бюджетних коштів склала 67,9%.

* * *

Ну а щодо конкретних інвестицій та інвесторів у березні, як і раніше, з'являлися суперечливі повідомлення.

Наприклад, щодо китайського бізнесу в Криму ...

Голова «Держради РК» Володимир Константинов в ексклюзивному інтерв'ю радіостанції «Супутник в Криму» розповів, що бізнесмени з Китаю відкриють в районі Алушти велике підприємство з видобутку каменю.

«У нас в квітні, в районі Алушти, буде відкриття великого підприємства з видобутку каменю на Шархинському кар'єрі. Це китайці. Вони завершують збірку. Це постачальник. Тобто йдуть процеси. Вони, можливо, не такі швидкі, як би нам хотілося, але такого страху як раніше, у них (зарубіжних бізнесменів) вже немає».

Водночас, заяви про інвесторів, зроблені раніше, вже спростовуються:

Китайська державна корпорація CNBM International спростовує інформацію про те, що компанія веде бізнес в анексованому Криму.

«У зв'язку з появою в ЗМІ неправдивої інформації щодо діяльності китайської компанії CNBM, а саме, що CNBM International нібито є бенефіціаром декількох геліокомпаній в Криму, компанія офіційно заявляє: CNBM International не є бенефіціаром жодної з будь-яких геліокомпаній в Криму. CNBM International не здійснює діяльності в Криму», - йдеться у тексті заяви, підписаної заступником генерального директора ТОВ «СНБМ в Україні» Тянь Веєм.
 

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму з 1 листопада 2016 року здійснюється за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

* * *

Розслідування проводяться в рамках проекту "Журналістське розслідування" Міжнародні санкції щодо анексії Криму: ефективність і вплив, дотримання і технології обходу "за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Ще на цю тему