Україна та Туреччина скоординували позиції щодо недопущення мілітаризації Криму

08:03 15.03.2017

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у рамках офіційного візиту до Туреччини провів зустріч з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом.

Сторони скоординували позиції щодо недопущення мілітаризації Криму та ситуацію із порушення правами людини в окупованому Росією Криму та Донбасі, повідомляє Урядовий Портал.

Україна вдячна Туреччині за послідовну підтримку територіальної цілісності України, наголосив Володимир Гройсман.

"Недопущення мілітаризації Криму, а також звільнення наших окупованих територій є для нас найважливішими питаннями сучасного міжнародного порядку денного", - підкреслив він.

Володимир Гройсман зауважив, що Україна розраховує на подальшу підтримку турецької сторони з врегулювання конфлікту, а також сприяння у вирішенні проблем кримських татар, у тому числі щодо облаштування переселенців на материковій частині України.

Особливу увагу під час переговорів Прем’єр-міністр України привернув до проблем із порушеннями прав людини в окупованому Російською Федерацією Криму.

Окупаційна влада створює всілякі труднощі для незалежного моніторингу дотримання міжнародних стандартів у галузі забезпечення прав людини на півострові, зокрема з боку міжнародних правозахисних організацій, що спричинили масовий відтік громадян України з Криму. Росія перейшла на новий рівень політичних переслідувань – переслідувань адвокатів кримськотатарських лідерів.

Особливу стурбованість, за його словами, викликає розбудова Російською Федерацією військової інфраструктури Криму.

Важливою для України є міжнародна солідарність, дотримання міжнародної політики невизнання анексії Криму, наголосив Володимир Гройсман.

"Питання мілітаризації Криму – це не лише проблема України, це – проблема регіональної та глобальної безпеки", - наголосив Прем’єр-міністр України.

Володимир Гройсман високо оцінив тверду позицію Турецької Республіки щодо неприпустимості розвитку економічного співробітництва з окупованим Кримом. Окремо він висловив вдячність за ухвалене напередодні візиту рішення про припинення морської комунікації між окупованим Кримом і Туреччиною.

Фото kmu.gov.ua

Ще на цю тему