«Росморпорт» придбав для круїзів до Криму старий ізраїльський лайнер ROYAL IRIS - розслідування BSNews

10:11 08.03.2017

Лайнер ROYAL IRIS з листопада 2014 року перебуває на відстої в грецькому порту Халкіс

Цю статтю також можна прочитати російською мовою:
«Росморпорт» купил для круизов в Крым старый израильский
лайнер ROYAL IRIS - расследование BSNews

 

Андрій КЛИМЕНКО
Кримський департамент «Майдану закордонних справ»
головний редактор BSNews, Ялта-Киї
в

Моніторингова група «Майдану закордонних справ» і BSNews за результатами журналістського розслідування виявила пасажирський лайнер, що ретельно приховувався РФ дотепер, аби захистити продавця від санкцій. Із 1 травня 2017 року його планують запустити в роботу на круїзному маршруті Сочі - (Новоросійськ?) - Ялта - Севастополь - Стамбул - Сочі.

Задля безпеки джерел інформації, ми не розкриваємо методології і ходу журналістського розслідування.

Журналістське розслідування проводилося з листопада 2016 року, після того, як президент РФ на «Форумі дій. Крим »Загальноросійського народного фронту в Ялті доручив відновити круїзи у Чорному морі.

21 грудня 2016 року заступник міністра транспорту РФ - керівник Федерального агентства морського і річкового транспорту Віктор Олерський на Морській колегії в Севастополі заявив, що Росморпорт виконає доручення президента РФ щодо регулярного морського сполучення між Сочі і Кримом в період курортного сезону 2017 року.

«Доручення президента РФ не виконати неможливо. Міністерство транспорту це усвідомлює. Як завжди, нам доведеться ухвалити вольове рішення. Очевидно, виконавцем буде «Росморпорт», - сказав Олерський.

«Ми розрахували, що круїзне пасажирське судно, розраховане на 500 пасажирів може ефективно працювати на лінії з кінця квітня і до початку жовтня - біля 160 діб. Попрацювавши з фінансовою моделлю, у нас з'явилися деякі припущення. За 160 експлуатаційних днів і середньому завантаженні 500 пасажирів на круїзі, за умови, що судно перебуває в операційному лізингу, операційний збиток склав 47 млн ​​рублів на рік, а за підсумками фінансового року - 200 млн рублів», - пояснив Олерський.

Олерський сказав, що «модель, безумовно, може вийти на операційний прибуток при збільшенні завантаження судна до понад 750 пасажирів, і збільшенні експлуатаційного періоду».

Водночас, за його ж словами, мінтрансу РФ ще 2016 року вдалося отримати згоду турецької влади на візит круїзного судна до Стамбулу, попри санкції Євросоюзу, що обмежують заходи суден до кримських гаваней.

27 лютого 2017 року т.в.о. губернатора Севастополя Дмитро Овсянников під час Російського інвестиційного форуму «Сочі-2017» в інтерв'ю ТАСС сказав, що круїзний лайнер за маршрутом Сочі-Ялта-Севастополь-Стамбул почне виконувати рейси з 1 травня цього року.

«Сьогодні за підсумками розмови з ФДУП «Росморпорт» продемонстровано придбане ними круїзне судно, щоб вже з 1 травня за маршрутом Сочі - Ялта - Севастополь-Стамбул-Сочі відбувся запуск круїзного лайнера. Пасажиропотік буде сформований за місткістю судна, якщо цей проект зацікавить туристів, тоді «Росморпорт» готовий надалі розвивати цей напрямок. Про це свідчить перший крок - купівля судна і його підготовка до запуску з 1 травня», - сказав Овсянников.

Він пояснив, що передбачається саме круїзне, а не швидкісне пасажирське сполучення. Севастополь, за його словами, надасть причал для швартування теплохода.

Назва придбаного лайнера досі була невідома, хоча за даними Моніторингової групи «Майдану закордонних справ» і BSNews, угода вже відбулася.

Це пасажирський лайнер ROYAL IRIS, нині відображається в системах АІС під назвою ROY STAR. Режим секретності, очевидно, зберігається в інтересах продавця, який остерігається розголосу через санкції щодо РФ через анексію Криму. Найімовірніше, «секретність» існуватиме до моменту реєстрації судна під прапором РФ.


Лайнер ROYAL IRIS виходить з Одеси 23 червня 2009 р. Фото Володимира Трофимова, Одеса, спеціально для BSNews

ROYAL IRIS / ROY STAR:

Flag: Panama. IMO: 7032997. MMSI: 354952000. Callsign: 3EPR5.
Gross Tonnage: 9159. Deadweight: 2085 t.
Length Overall x Breadth Extreme: 142.12m × 22.64m
Year Built: 1971

Former name(s): Eloise (Until 2004 Dec), The Azur (Until 2004 Jun), Azur (Until 1987 Jan), Eagle (Until 1975 Jan)

Судновласник (Registered owner):

GOLDEN CRUISES LTD Care of Mano Maritime Ltd , Halonot Ha-City, PO Box 1400, 2, Pal-Yam Avenue, 33031 Haifa, Israel.

Оператор (Ship manager): 

MANO MARITIME LTD Halonot Ha-City, PO Box 1400, 2, Pal-Yam Avenue, 33031 Haifa, Israel. since 23/07/2004


Лайнер ROYAL IRIS в Одесі 23 червня 2009 р. На борту і димарі логотип компанії оператора. Фото Володимира Трофимова, Одеса, спеціально для BSNews

Судно куплено федеральним державним унітарним підприємством (ФДУП) «Росморпорт». Ціна угоди, включаючи вартість реновації судна - 12,7 млн. дол. США.

Спеціально для експлуатації лайнера створено ТОВ «Чорноморські круїзи».

Статутний капітал - 10 000 рублів, єдиний засновник ТОВ «Чорноморські круїзи» - ФДУП «Росморпорт». Фірма зареєстрована міжрайоною інспекцією ФПС Росії №16 у Краснодарському краї 29 січня 2017 року. Юридична адреса: 354000, РФ, Краснодарський край, м. Сочі, вул. Круїзна гавань, будинок 4, оф. 13.

Генеральний директор ТОВ «Чорноморські круїзи» - С. В. Дадика. Раніше працював начальником управління експлуатації портів і флоту ФДУП «Росморпорт».

Зараз ROYAL IRIS/ROY STAR перебуває у грецькому порту Халкіс (Халкіда). Лайнер прибув туди для відстою 6 листопада 2014 року. До цього експлуатувався на круїзних лініях між ізраїльським портом Хайфа і портами Кіпру, островів Крит і Родос.

ROYAL IRIS/ROY STAR на відстої у грецькому порту Халкіс (Халкіда), серпень 2016 р.

Очевидно, ізраїльська компанія MANO MARITIME 2014 року визнала недоцільним подальшу експлуатацію застарілого лайнера.

ROYAL IRIS/ROY STAR - це колишній автомобільний пором, збудований 1971 року на верфі Dubigeon Normandie, Нант. 1975 року перебудований на круїзне судно.

Дані про пасажиромісткість судна різняться. Так, під час його заходження в Одесу у червні 2009 року повідомлялося про пасажиромісткість близько 500 осіб. Європейські джерела останніх років наводять дані про 770 пасажирів і 325 членів екіпажу. Російські джерела повідомляють про наявність на судні 360 кают, розрахованих на 983 пасажирів і загальну пасажиромісткість, разом з екіпажем, 1250 осіб. (Важко уявити, куди і як на це судно можна втиснути біля 1000 пасажирів... - прим. автора).

ФДУП «Росморпорт» вже оголосив про вакансію капітана круїзного судна:

Капітан пасажирського судна (пасажиромісткість 1000 осіб.). Місце роботи ТОВ «Чорноморські круїзи», круїзне судно, морський порт Сочі. Середня заробітна плата: до 200 000 руб.

ROYAL IRIS заходив до Одеси разом із туристами з Ізраїлю у 2008 і 2009 роках. Для ілюстрацій використані тодішні фото відомого одеського морського фотографа Володимира Трофімова.

Лайнер ROYAL IRIS в Одесі 23 червня 2009 р. Фото Володимира Трофимова, Одеса, спеціально для BSNews


Лайнер ROYAL IRIS в Одесі 23 червня 2009 р. Фото Володимира Трофимова, Одеса, спеціально для BSNews

Лайнер ROYAL IRIS в Одесі 23 червня 2009 р. Фото Володимира Трофимова, Одеса, спеціально для BSNews

* * *

Розслідування проведено в рамках проекту "Журналістське розслідування "Міжнародні санкції через анексію Криму: ефективність і вплив, дотримання і технології обходу "за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

Ще на цю тему