ГКРС реалізує в Україні масштабний проект із наукових досліджень Чорного моря

08:14 31.01.2017

Вперше, в 2017 році Генеральна комісія з питань рибальства в Середземному морі ФАО (ГКРС ФАО) реалізує в Україні масштабний проект із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. Однією зі складових проекту є навчання українських науковців для проведення оцінки основних промислових рибних запасів у Чорному морі.

Про це повідомили в Держрибагентстві України, пишуть Морские бизнес-новости Украины.

На першому етапі експерти від ФАО проведуть навчання щодо практичного використання моделей оцінки запасів в Україні, методів аналізу прогалин, способів визначення потреб наукових досліджень у сфері рибальства. Протягом навчання буде визначено найпопулярніші промислові види риб в Чорному морі, їх популяцію та основні райони поширення. Крім того, окреслено рибні господарства, які можуть бути внесені до переліку для проведення тематичних досліджень в рамках програми моніторингу рибальства ГКРС. Проведене навчання допоможе українським науковцям оперувати ефективними методами щодо збору та аналізу інформації про морські живі ресурси, максимально точно оцінки стан рибних запасів Чорного моря.

«Фактично, вперше в України є шанс вивчити досвід та методи, які використовують країни ГКРС для проведення наукових досліджень. Отримані знання буде використано для оцінки стану морських рибних запасів, яку міжнародні колеги проведуть спільно з українськими науковцями. Це дозволить суттєво покращати розуміння стану популяцій риб, лімітів для їх промислового вилову, необхідних програм відтворення», – наголосив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Навчання розпочнеться в 2 половині 2017 року. Всі фінансові витрати для забезпечення технічної допомоги в рамках Угоди на себе взяла ГКРС ФАО. Терміни та місце навчання наразі узгоджуються.

Наступним кроком після навчання стане формулювання єдиної методології оцінки запасів Чорного моря разом із сусідніми країнами та розробка пропозицій для проведення спільної діяльності в рамках проекту ГКРС BlackSea4Fish. Ключовим завданням є гармонізація методів оцінки та комбінування інформації від прибережних країн щодо запасів Чорного моря. Це забезпечить розуміння регіональних відмінностей щодо статусу запасів (поширені види риб, можливості рибальства тощо). Держрибагентство, в свою чергу, у співробітництві з відповідними інститутами забезпечить максимальний обмін даними, необхідними для проведення спільного оцінювання.

Нагадаємо, Угоду щодо реалізації в Україні проекту: «Технічна допомога для ведення відповідального рибальства і сталої аквакультури» Голова Держрибагентства України Ярема Ковалів та Виконавчий секретар ГКРС Абделлах Срур підписали 25.10.2016 в Бухаресті.

Ще на цю тему