Богдан Яременко: Вирок ГРУшникам не впливає на долю Савченко

14:00 21.04.2016

Фото: Ria Novosti

Вирок, оголошений російським військовослужбовцям Головного розвідувального управління Росії Євгену Ерофееву і Олександру Александрову, не пов’язаний безпосередньо з перспективами звільнення української льотчиці Надії Савченко, незаконно засудженої в Росії.

Таку думку в коментарі «Обозревателю» висловив голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан ЯРЕМЕНКО.

«Насправді, вирок ГРУшникам не був юридичною перешкодою для обміну їх на Савченко. Питання Савченко Росія могла б вирішити і без прив’язки до ГРУшників – передати її в обмін на когось іншого або без яких би то не було умов. Це було притягнуто за вуха», – заявив дипломат.

«Схоже, Путін вирішив, що він зловив «золоту рибку» у вигляді Надії Савченко і намагається виторгувати за неї якомога більше. Тому дуже важко спрогнозувати, як буде розвиватися ситуація», – додав Яременко.

У цьому контексті він зауважив: сьогодні світова громадськість «дає меседж» про те, що з питання Савченко «Путін повинен домовлятися не зі США, а з Україною». «Якщо на цьому наполягатимуть, то в якійсь перспективі, не дуже далекій, передача Надії Україні відбудеться. Якщо це буде ускладнено вимогами про видачу когось із росіян з США, ситуація може затягнутися на місяці», – сказав він.

«Я думаю, російська медицина не дозволить Савченко загинути. Звичайно, це буде наруга над нею, нічого хорошого її здоров’ю це не обіцяє, але я не думаю, що Росія допустить її загибель», – відповів дипломат.